Kunst Litteratur

MARIE KRØYER PÅ PINDENE

MARIE KRØYER PÅ PINDENE

 

 

 

 

 

 

 

 

MARIE KRØYER PÅ PINDENE

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

Ditte Larsen har viet sit liv til at strikke og delagtiggøre andre mennesker i det gamle smukke håndværk. Hun har haft strikkeforretningen Sommerfuglen i København, men efter at have afhændet den, bruger hun nu al sin tid på at udvikle og kreere nye designs og opskrifter. Hun har tidligere udgivet 3 bøger der også er inspireret af malere: Anna Ancher, Hammershøj og Bindesbøll.

MARIE KRØYER PÅ PINDENE

Det er en meget smuk og lækker bog at kigge i. De fineste værker af Marie Krøyer er samlet i denne bog og har været til inspiration for Ditte. Man kan fornemme hvor meget forfatteren sætter pris på kunst og malerier. Det er en interessant bog, hvor der er lagt stor vægt på det kunstneriske udtryk i fotografierne. Dog er det måske ikke nødvendigt at have den samme sweater to gange på to helsider. Der kunne have været nogle flere opskrifter eller der kunne være kælet mere for opskrifternes udførlighed. Det er næsten mere en kunstbog end en strikkebog. Det er en stor mundfuld, som forfatteren sådan set slipper godt fra. Det virker dog lidt som om der skal nås at skrives om så mange forskellige ting som muligt i bogen.

Meget forskelligt

Det er en blandet landhandel. Der er nogle broderimønstre med solsikker, beregnet til puder. De er meget smukke. De er inspireret af et omslag til en fotoalbum Marie Krøyer havde lavet i akvarel og brandmaleri. Det er godt tænkt. Der er flotte strikmønstre, specielt er sjalerne smukke. Lette og luftige. Der er mange sjaler i forskellige udformninger. Der er virkelig nogle små geniale ting i bogen og det er småtingene der absolut tager pointerne hjem. Bl.a. En blonde scrunchie, til at binde om en hestehale, en hat med rynket rose med dugperle, der kan bruges som tilbehør og en dobbelthue og nogle søde små hjerter, anvendelig til jul eller bare som et romantisk indslag i hverdagen. I en anden boldgade er der en bedårende anvendelig projekttaske, som eventuelt kunne bruges som strikketaske og en pude i vævestrik.

 

Ditte Larsens sweatre hører nok mere til i den rustikke afdeling. De er rummelige og behagelige og modellerne er ret nemme at strikke. Farvevalgene er harmoniske og smukke.

Strikkeopskrifterne

Strikkeopskrifterne har en differentieret sværhedsgrad. Der er nogle der er lige til at gå til og andre, hvor en mere udførlig forklaring kunne bruges. F. eks. i beskrivelsen af ”vending med dobbeltmaske”, eller ”2 ret sammen(r sm) mod venstre”, kan misforstås så masken drejer. Jeg måtte have kontakt til en erfaren strikker, der havde vanskeligt ved at tolke det, der stod nogen af stederne.

 

Selvfølgelig kan en bog indenfor et specifikt område ikke ramme alle, men hvis opskrifterne er bygget op på en sådan måde at der skal være progression i strikketeknikken, tror jeg forfatteren måske taber et par potentielle strikkere undervejs.

God til inspiration

Som helhed er bogen god og kan bruges som inspiration. Strik er oppe i tiden, så der er rift om kunderne både til de strikkede ting, men også til opskrifter og bøger. Vi skal back to basic og det er meget populært at vi skal producere så meget vi kan selv. Tøj, mad, planter, grøntsager og hvad vi ellers kan finde på. Derfor er det er god idé med en bog der kommer ud i hjørnerne og har mange forskellige ting som kan tages fat på.

 

 

MARIE KRØYER PÅ PINDENE – Æstetisk strik af Ditte Larsen. Udgivet på Turbine. Foto: Ingrid Riis.

 

 

 

Se mere om MARIE KRØYER PÅ PINDENE her

 

 

 

MARIE KRØYER PÅ PINDENE er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION