NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23
Kunst

NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23

NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23

 

 

 

 

 

 

 

 

NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23

Installationsfoto: Benni Johansson

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ ………. Det er fagre nye verden og meget spændende ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Nikolaj Kunsthal er nogle imponerende smukke rum, der kan bære store værker og installationer. I denne periode har Kunsthallen tre forskellige udstillinger, og har med disse udstillinger, valgt at sætte fokus på visualisering af data og ny teknologi i billedkunst. Det kan godt være det er den vej kunsten kommer til at bevæge sig, men der skal lige tages tilløb, for det er ikke helt nemt at gå til.

 

Alle værkerne i udstillingen forholder sig til de allernyeste teknologier indenfor kryptokunst og digitale medier. NFT og Augmented Reality er i eksplosiv udvikling. Enten med kritisk stillingtagen, som eksperimenterende frontløber eller med fantasifuld udforskning af det enkelte medie.

NFT

NFT (Non-Fungible Token) er et unikt digitalt aktiv, der kan komme i form af kunst, musik, genstande i spil, videoer og andet. De købes og sælges online, ofte med kryptovaluta, og de er generelt kodet med det samme underliggende software som mange kryptoer. Kan kun ejes af en person ad gangen.

AR

Augmented Reality (AR), er en interaktiv oplevelse, der kombinerer den virkelige verden og computergenereret indhold. Indholdet kan spænde over flere sensoriske modaliteter, herunder visuelle, auditive, haptiske, (signaler du ikke ser), somatosensoriske, (en betegnelse der bliver brugt om følelsesindtryk, som kommer fra kroppens overflade), og olfaktoriske, (en form for hukommelse, lugtesans, der kan minde dig om gode ting fra tidligere).

 

AR kan defineres som et system, der inkorporerer tre grundlæggede funktioner: en kombination af virkelige og virtuelle verdener, interaktion i realtid og nøjagtig 3D-registrering af virtuelle objekter. Det vil sige man kombinerer den fysiske verden med den virtuelle. Du vil kunne se digitale værker i den virkelige verden.

Thorbjørn Lausten

Den største og bærende af de tre udstillinger er ‘Drift’, Thorbjørn Lausten (f.1945). Lausten har i flere årtier arbejdet med datavisualisering i krydsfeltet mellem kunst, videnskab og teknologi. I Drift visualiserer han marine og atmosfæriske data fra to forskellige geografiske områder. Lausten omsætter videnskabelige data, som ellers er utilgængelige for vores sanseapparat. Data hentes direkte ned fra Den Europæiske Rumstations Satellitter. Billederne bliver projekteret op på kæmpe skærme, og dannes på baggrund af et farve- og tegnsystem udviklet af Lausten. Her er det vanskeligt at kunne definere en direkte grænse mellem videnskab og kunst. Det er ikke mindre end imponerende. (Laustens værk ses også som indledningsbillede).

 

 

 

 

 

NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23

DRIFT (still), 2022, datavisualisering 6 kanals installation – copyright Thorbjørn Lausten/som indledningsbillede

 

 

 

 

Anna Ørberg

Anna Ørbergs (f.1988), ‘Tech-High!’, er et fint manifest, hvor hun slår fast, at vi aldrig vil kunne eksistere i en verden der kun er digitaliseret og uden menneskelig kontakt. Videoværket er på en gang humoristisk og meget skræmmende. Vi møder 6 kaniner der er til et AA-møde, hvor de taler om deres fortrædeligheder med algoritmer. Foruroligende. Strålende. Der hænger en stor filtskulptur, der skal minde os om det forgængelige, og som tager udgangspunkt i det nye sociale medie Metaverse, hvor alt samvær kun kan foregå som Virtual Reality.

 

 

 

 

 

 

 

Anna Ørberg

 

 

 

 

Anna Ørberg

Foto: Mads Holm

 

 

 

 

 

 

 

CryptoPong – Radar Contemporary

Den sidste udstilling er en gruppeudstilling, hvor både nationale og internationale kunstnere udstiller deres værker. De har alle det tilfælles, at de er pionerer indenfor det felt man kalder XR-kunst, der dækker bl.a. VR, Virtual Reality, AR, 3D og NFT. Det er fagre nye verden og meget spændende. Der er ingen grænser. Det er nødvendigt at gå flere runder i lokalet, før det nedfælder sig, og alligevel bliver du ikke færdig.

 

 

 

 

 

CryptoPong - Radar Contemporary

Lawrence Lek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CryptoPong - Radar Contemporary

Eve Sussman

 

 

 

 

 

 

 

Hvis du vil forstå dig mere på nytænkningen inden for den moderne kunst er Nikolaj Kunsthal et besøg værd. Det er spændende og der er lagt op til nye tolkninger og forståelse af samtids- og fremtidskunst.

 

 

 

NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23. ‘Drift’, Thorbjørn Lausten. ‘Tech-High!’, Anna Ørberg. ‘CryptoPong’, Radar Contemporary. Udstillingen slutter 22. januar 2023

 

 

 

Se mere om NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23 her

 

 

 

NIKOLAJ KUNSTHAL: Vinter 2022/23 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION