NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke
Kunst

NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke

NORDATLANTENS BRYGGE Grønlandske øjeblikke

 

Inuuteq Storch / Teit Jørgensen

 

 

 

 

 

 

 

 

NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke

Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …………….. en historisk/politisk manifestation ……..’

– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Nordatlantens Brygge er pt rammen om fotoudstillingen “Grønlandske øjeblikke”, der viser hverdagslivet i Vestgrønland for 50 år siden og nu. Fotograferne er Teit Jørgensen og Inuuteq Storch.

 

Hvor danske Teit Jørgensen (f.1947) fotograferer ud fra en politisk indignation, arbejder grønlænderen Inuuteq Storch (f.1989) ud fra den ide, at livet i Grønland skal dokumenteres af dem, som lever der.

Qullissat

Teit Jørgensens billeder blev taget, da han i 1972 tilbragte to måneder i den vestgrønlandske kulmineby Qullissat lige før den blev nedlagt. Målet var at optage filmen “Da myndighederne sagde stop” sammen med politiker og digter Aqqaluk Lynge og kunstneren Per Kirkeby. Undervejs tog han en masse stillfotos, som nu vises for første gang i Danmark.

 

Teit Jørgensens fotos er billeder af byen og dagliglivet i denne, registreret af den dengang unge fotograf, men også billeder taget med bevidstheden om, at dette skal huskes for eftertiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inuuteq Storch / Teit Jørgensen

Tørring af tøj ved kysten.  Foto: © Inuuteq Storch – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisimiut

Inuuteq Storch viser arbejder fra sit seneste projekt “Keepers of the Ocean”. Der er tale om fotos af hverdagslivet, som det leves her og nu i hjembyen Sisimiut. Storch udstiller dem side om side med fotos taget af den første professionelle fotograf, John Møller (1867-1935), på Grønland.

 

Inuuteq Storch har oprindeligt samlet og restaureret Møllers fotos i bogen “Mirrored”, (2021). For Storch er det vigtigt at markere, at Grønland har sin egen fotohistorie.

Vurdering

Udstillingen er fordelt over to etager i den smukke, gamle pakhusbygning. I stueetagen præsenteres vi for Teit Jørgensens fotografier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inuuteq Storch / Teit Jørgensen

Dreng foran skib. Foto: © Teit Jørgensen – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Der er ingen tvivl om, at Teit Jørgensen allerede dengang var på vej til at blive en betydelig fotograf. Det fremgår tydeligt af en del af de udstillede fotos. På den anden side har størstedelen af billederne primært dokumentarisk værdi. Vi præsenteres således for en lang række bygninger, der ikke eksisterer længere. Den store fortælling er derimod forbeholdt en række større billeder. Et enkelt eksempel: en grønlandsk dreng står på kysten, mens skibet, der skal føre stedets befolkning til en ukendt fremtid, lurer faretruende i baggrunden.

 

Førstesalen er tilegnet fotos af Inuuteq Storch kombineret med historiske fotos af den nævnte professionelle fotograf John Møller. Kombinationen af historiske fotos kombineret med fotos af dagliglivet i Grønland, som det finder sted i dag er oplagt. Problemet er imidlertid, at Møllers fotos er af professionel kvalitet. De nutidige fotos fremstår derimod primært som taget af en ‘begynder’. Det giver et ujævnt indtryk. De større fotos, der vises for sig, vidner om en fotograf, som er på vej. Men han har meget at lære af sin noget mere erfarne kollega i stueetagen.

 

 

 

 

NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udstillingen skal altså primært ses som en historisk/politisk manifestation om den triste skæbne en gruppe grønlændere blev ofre for i fremskridtets navn for et halvt århundrede siden.

 

 

 

 

NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke – Inuuteq Storch / Teit Jørgensen. Udstillingen vises frem til den 29. maj 2023 på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, Christianshavn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke

Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se mere om NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke her

 

 

 

 

NORDATLANTENS BRYGGE: Grønlandske øjeblikke er anmeldt og fotograferet af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION