Litteratur

‘Ødemark’ af Stina Jackson

‘Ødemark’ af Stina Jackson

Levende stemningsbeskrivelser

 

 

 

 

♥︎♥︎♥︎♥︎

 

Bogen foregår i Ødemark, der er en by i Nordsverige, en lille by med fjorten gårde, hvoraf kun fem er beboede. I dette øde mørke nordlige Udkantssverige finder der et mord sted.

Hovedpersonerne

Det er her i Ødemark, vi følger de tre hovedpersoner, den 80-årige far Vidar, den midaldrende datter Liv og sønnen/sønnesønnen Simon på 17 år. De tre bor under samme tag og har altid gjort det. Datteren Liv har en drøm om at forlade stedet og forsøger mange gange, men det lykkes hende ikke rigtig, faderen står i vejen både fysisk og mentalt. Faderen til sønnen/sønnesønnen er ukendt.

 

Man hører om deres stille ensomme liv på gården. De har ikke megen kontakt med naboerne eller med nogen i det hele taget. Da Liv var barn foretrak børnene i skolebussen at stå op frem for at sidde ved siden af Liv med hendes gammeldags tøj, hun havde arvet fra moderen og alt for store sko, der er et par numre for store for så kan hun have dem længere.

Liv som voksen

Da Liv bliver voksen og har fået Simon arbejder hun på en tankstation om aftenen, hvor faderen insisterer på at køre hende frem og tilbage i den bedste overvågnings- kontrollerende stil, selv om hun sagtens selv kunne køre. Faderen Vidar er altdominerende i deres liv og både datter og barnebarn dukker nakken for hans hånlige bemærkninger og blikke.

 

En sommer møder Liv nogle tilrejsende nordmænd, som accepterer hende og tager hende med ind i deres kreds, men også det forpurrer faderen Vidar.

 

Liv er temmelig promiskuøs, der er nærmest mængderabat på alle hylder, der bliver givet ved dørene, men det giver romanen nok en forklaring på, måske tror hun, at det kan blive nøglen til at komme væk fra den tilværelse, hun har.

 

Vidar har også købt jord op. Han har købt jorden, når folk var på et tidspunkt i deres liv, hvor de var allersvagest, så jordbesidderen har fået den til en alt for lav pris. På den konto har Vidar skabt sig mange fjender.

 

Tiden i bogen veksler mellem fortiden, da Simon bliver født og nutiden.

Andre personer

To andre hovedpersoner har også markante roller i ‘Ødemark’. Det er to brødre ved navn Liam og Gabriel. Gabriel er den ældste og den, der styrer og er meget temperamentsfuld. Han smadrer ting omkring sig og slår på tæven, når han ikke får sin vilje. Liam har en datter, der lige har tabt mælketænderne. Hende er han utrolig glad for. Brødrene lever af at sælge stoffer, men Liam vil gerne ud af det. Han ønsker sig et hus til sig selv og sin datter. Det har han lovet datteren.

 

Hovedpersonernes liv flettes sammen og det er efter begivenhederne i bogen temmelig problematisk.

 

Bogen er med karakteristiske billedskildringer i som f.eks. ‘Tunge hvide snefnug faldt pludselig ud af ingenting’ og ‘døren til Vidars kammer stod på vid gab. Rummet var nu lige så tomt og sjælløst som manden, der ejede det’.

 

‘Ødemark’ er godt skrevet med som sagt udførlige atmosfærefyldte betragtninger, men er også dyster, som titlen antyder, omhandler bl.a. ensomhed og afmægtighed. Stofferne og kropsvæskerne flyder lidt for meget for den stramtantede anmelder og det gør det svært at identificere sig med hovedpersonerne.

 

 

Ødemark

 

 

 

 

 

 

 

 

Forfatter: Stina Jackson

Sider: 365

Udgives på: Lindhardt og Ringhof

Udkommer: September 2020

Foto: Stefan Tell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ødemark er en boganmeldelse af G.Boeholt, KULTURINFORMATION