Interview Litteratur

ØST FOR PARADIS – En rejse

ØST FOR PARADIS – En rejse

 

 

en bog af Ulla Terkelsen

 

 

 

 

 

 

 

ØST FOR PARADIS - En rejse

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

ØST FOR PARADIS er dels en personlig beretning og dels en verdenshistorie. Vi hører om Polens, Ungarns og det tidligere Østtysklands nyere historie, hovedsagelig efter Anden Verdenskrig.

 

Bogen handler også om journalist og forfatter Ulla Terkelsens personlige erfaringer og oplevelser, hun har haft med venner, hun har haft i mange år.

 

Ulla er berejst og har selv boet mange steder. Hun er opvokset i Aarhus. Har boet i Warszawa, London, Belfast, København, Washington, New York, Odense, Bruxelles, Skopje, Berlin, London igen, Paris, Kabul og tilbage til Paris. I dag bor hun i Cannes.

Historie

Terkelsen giver os indblik i mange interessante facetter af den østeuropæiske historie. Her gives nogle interessante uddrag, som forfatteren så righoldigt deler med os.

 

Af den ungarske historie fortælles bl.a. hvordan ungarske jøder under anden verdenskrig i 1944 blev sendt ud i Donau floden for at drukne der og blev kommanderet til at efterlade sko og kufferter på fortorvet. Eichmann beordrede 440.000 jøder dræbt ud af 825.000 ungarske jøder. De fleste blev sendt til Auschwitz-Birkenau.

 

Der fortælles om folkeopstanden i juni 1953 i DDR, om opstanden i Ungarn i 1956, om ‘Forår i Prag’ i 1968.

 

Om Tysklands historie er der bl.a. skrevet om den smukke Villa Wannsee, hvor førende nazister kaldet Wannseekonferencen i 1942 traf beslutningen om en total udryddelse af Europas jøder.

 

Derfra fortælles også om Cecilienhof, hvor sejrherrene efter Anden Verdenskrig besluttede at dele Europa mellem Øst og Vest, hvilket skabte nye problemer og grundlag for nye traumer.

 

Terkelsen fortæller, at indbyggerne i det gamle DDR stadig føler sig Kainsmærkede og forvist til Øst for Paradis, som Kain blev. Derfor har bogen titlen ØST FOR PARADIS, fordi østeuropæerne ifølge Ulla har det sådan.

Spændende personligheder

Terkelsen møder også fascinerende mennesker på sin rejse. Hun får bl.a. et interview med den tidligere polske oprørsleder Lech Walesa. Han giver bl.a. udtryk for, at reformprocessen efter kommunismens fald og overgang til markedsøkonomi har været forfærdelig pinefuld.

Billedsprog og beskrivende sprog

Ulla er god til at anvende billedsprog, et eksempel: ‘Den Hvide Ørn’ det polske nationale symbol var stækket, først af nazisterne, så af kommunisterne. Men ørnen kunne stadigvæk løfte vingerne.

 

Et eksempel på hendes meget beskrivende sprogbrug: ‘I morgengryet så vi et par smågrupper, der stod med blomsterstilladser i mandshøjde. Stilladserne var udstyret med røde og hvide papirblomster i ranker og kranse, de polske farver, og med både silkebånd med regimentsnavne påtrykt med guldbogstaver på skrå.’

 

Fortællerens billedsprog og beskrivende sprogbrug gør bogen levende at læse. Journalisten er en berejst og belæst dame, der berører mange historiske emner, som for mange læsere vil være forholdsvis nyt stof. Vi her i Danmark er måske generelt ikke så velinformerede om mange detaljer i Polens, Ungarns og det tidligere Østtysklands historie. Men det er en medrivende og informativ tur, Ulla lader os være deltagere i.

 

ØST FOR PARADIS udmærker sig også ved at give gode beskrivelser og forklaringer på, hvad ting er. F.eks. beskriver fortælleren byen ‘Smolensk, der ligger på en korsvej mellem Polen og Moskva ved floden Dnepr, som er en by på størrelse med Aarhus. Vi sang ‘Sto lat’, hvilket betyder 100 år og er en hyldestsang à la ‘For he is a jolly good fellow’. En klap på ryggen sang.’

 

Der er mange beskrivelser og vurderinger i værket f.eks. siges der om mindestedet i nærheden af lufthavnen, hvor det meste af den polske stats ledelse faldt ned i 2010, at ‘det alt sammen var dårligt vedligeholdt, ukrudtet stod højt og uhæmmet, og der var næsten ingen belysning. Det skyldes formodentligt uenighed om, hvordan det skal vedligeholdes og af hvem. Ikke nødvendigvis russisk arrogance.’

Konklusion

ØST FOR PARADIS er en spændende rejse som den 76-årige og måske verdens ældste tv-journalist Ulla Terkelsen tager os med på om en del af Østeuropas historie, men det hjælper at have historiebogen med. Forfatteren bevæger sig på et højt fagligt plan, hun kan sin historie, og vi snydes naturligvis ikke for hendes legendariske tørklæde på bogforsiden.

 

Udgivet på Politikens Forlag

 

 

 

Indlægget er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION