REJSEARTIKEL: Cypern
Rejser

REJSEARTIKEL: Cypern

REJSEARTIKEL: Cypern

 

 

En rejse i tiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Cypern

Foto: Irina Shishkina. Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

' …… Cypern har alt, hvad man kan ønske sig af et rejsemål ….. '

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igennem årene har jeg hørt mangt og meget om Cypern bl.a., at det er landet, som kan give dig en komprimeret oplevelse af kunst og kultur. Sidegevinsten er den fremragende middelhavsmad, skønne kager og brød.

 

Jeg starter hårdt ud i den mere turistede by Pafos. Øen er delt op i 6 områder, inkl. den nordlige tyrkiske del. Selve (Kato) Pafos ligger vestligt, direkte ud til Middelhavet. Pafos har været et kulturelt strategisk centrum f.Kr og er et godt udgangspunkt når øen skal udforskes. Pafos er delt i to. Kato Pafos og Ktima Pafos. Ktima Pafos ligger små 2,5 km mod nord og er den oprindelige bydel.

Historien før og efter Kristus

Cypern har haft en turbulent eksistens, med mange krige og besættelser af landet. I korte træk er her første del af tidslinjen: De første nybyggere kan dateres flere tusinde år f.Kr. Cypern var rig på kobber. Fra 2400 f.Kr. blev bronzesmykker o. a. almindeligt. Imellem 1600-1000 f.Kr. blev den cypriotiske skrift udviklet. Alexander den Stores arvinger regerer Cypern ca. 323-31 f.Kr. Så sker der noget helt andet, romerne kommer og indtager Cypern 31 f.Kr. I år 43, e.Kr, begynder omvendelse af Cypern til kristendommen.

En venlig befolkning

Man føler sig velkommen på Cypern. Befolkningen er venlig og smilende. Det kan godt være de fleste vil kalde øen en turistfælde, men når cyprioterne har deres vinter, mærker man ingen trængsel. Du møder den lokale befolkning. De nyder roen, kigger ud over vandet og småsnakker med hinanden. Katte er en del af gadebilledet. Ca. 300.000 spankulerer rundt over alt. Med et indbyggerantal på små 1.2 million, ja, så fylder de meget. De er velnærede. Lokalbefolkningen fodrer dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Cypern

Foto: Louise Frevert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tombs of The Kings

Et par kilometer nord for Pafos ligger ’Tombs of The Kings’. Stilheden er bemærkelsesværdig, og du kan fornemme fortiden skylle hen over området. Det minder om Kongegravene i ’Kongernes Dal’ i Luxor i Egypten, men er alligevel helt anderledes. Gravene i Pafos er etableret i det 3.-4. århundrede f.Kr. og hugget direkte i klipperne på stedet. Oprindeligt har der været dekorationer på væggene i gravkamrene. De er helt væk. Du kan bevæge dig frit rundt på området, hvilket gør dit besøg ekstra spændende. Ingen vagter ånder dig i nakken. Området er slet ikke færdig udgravet.

Fra år ca. 300 og frem

Anden del af landets historie: År 330 bliver Cypern en del af det Byzantinske rige. 468 er den cypriotiske kirke selvstændig. Saracenerne invaderer Cypern i 649. Det går løs igen fra 649-965, med konflikt mellem de islamiske styrker og det kristne byzantinske rige. Ro igen mellem 965- 1191. Det varer ikke længe, for samme år erobrer Richard Løvehjerte Cypern. I 1192 sælger han øen til Tempelridderne. Fra 1192 og i en årrække, bliver Cypern en slags korsridderstat. I årene 1489-1571, regerede venetianerne og Cypern er et handelscentrum. Indtil 1821 var der indflydelse fra Ottomanerne og der bliver oprør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Cypern

Foto: Indre Kauneckyte. Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Cypern

Foto: Didier Provost. Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De romerske mosaikker

På Cypern kan du hver dag vælge og vrage mellem alle tænkelige historiske sites, som kunne have en historiehungrendes interesse. Endnu et unikt sted ligger i Pafos: De romerske mosaikker. Spredt ud på et kæmpe område ligger hus efter hus med velbevarede mosaikgulve, tilbage fra 300 år f.Kr. Hvis nogen har været imponeret over et par enkelte stykker i Pompeji, det var jeg, vil man ikke desto mindre tabe underkæben her. Mosaikkerne befinder sig både inden- og udendørs. De blev først opdaget i 1942, da britiske soldater skulle grave skyttegrave. Det er de bedst bevarede mosaikker i verden. Og så kan man ikke engang bygge huse i dagens Danmark, der kan holde mere end 30 år, uden de skal repareres!

Venus og de andre dejlige damer

De fleste kender malerier af Venus. Specielt er Sandro Botticellis værk fra 1485, blevet særdeles berømt. Kærlighedsgudinden Venus, fra den romerske mytologi, stiger op fra bølgerne, stående på en muslingeskal. Nu er det jo sådan, at det kan give visse misforståelser for nogen af os, når vi ikke helt har styr på, hvem der er hvem i den romerske og græske mytologi. Lad os tage den nemme af dem, altså romerske Venus, versus græske Afrodite. Begge steder er hun gudinde for kærlighed, erotik, frugtbarhed og forelskelse, også kaldet den skumfødte.

 

Jeg besøgte hendes såkaldte fødested, beliggende ca. 50 km vest for Limassol, på sydkysten. Der er tre små markante klipper beliggende i vandet ved siden af hinanden. Det siges, at hvis man svømmer tre gange rundt om den midterste, som skulle være den Afrodite er steget op på, vil man få evigt liv. Desværre var luften 12´, så jeg tør slet ikke tænke på hvilken temperatur vandet havde. Jeg droppede det i denne omgang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: Athina Vrikki. Uunsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

Foto: Karoly Karkusz. Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venstre kørsel

Busserne fungerer perfekt på tværs af landet, men hvis man gerne vil se lidt sværere tilgængelige steder, kan man snildt tage en fast tilrettelagt tur. F.eks. er byen Loufou næsten umulig at komme til, hvis man ikke lejer en bil. Venstre kørsel og bjerge? Nej tak. Loufou var en driftig bjergby, men nu er befolkningstallet dalet til 100.

 

Omodos ligger oppe i det smukke Troodos foothills og er et besøg værd. Klimaet er perfekt, for når det er koldt nede i lavlandet, er det behagelig og køligt i Omodos. Der er usædvanligt yndigt.

Cypern op til vor tid

Sidste resume af Cyperns historie: I 1878 begynder det britiske herredømme og i 1925 er Cypern en kronkoloni. I 1931 var der et græsk-cypriotisk oprør og det fortsatte til 1960 da Tyrkiet, Grækenland og Storbritannien indgik en aftale. Ærkebiskop Makarios III blev præsident. Ballade i 1963-64 fører til besættelse af FN`s styrker. I 1974 besætter tyrkiske styrker Nordcypern, men først i 1983 er Nordcypern en selvstændig Tyrkisk Republik. I 2004 er Cypern en realitet i EU og deres valuta er euro fra 2008. Nord og syd begynder igen forhandlinger, de fortsætter stadigvæk. Covid-19 kører i 2020 Cyperns økonomi i sænk og man arbejder stadigvæk på at stabilisere den.

Lazarus-kirken

Larnaca er en hyggelig by, beliggende lige op ad den store lufthavn. Der er nogle seværdigheder man ikke bør gå glip af bl.a. en saltsø. Søen tørrer ud om sommeren, og i dag bliver saltet kun brugt i industrien. Den store attraktion er flamingoerne. Et must er Lazarus-kirken. Nogle mener, at der stadigvæk eksisterer rester af Lazarus' legeme i kirken. Lazarus blev ifølge Johannes-evangeliet vækket til live fra de døde af Jesus. Lazarus kom til Cypern, blev biskop og boede der i 30 år – hævder nogle. Kirken er opført over hans grav, eller det man tror er den. De jordiske rester af Lazarus blev taget til Konstantinopel i ca. 898 og ca. 300 år senere, tog korsridderne dem med til Frankrig. De er ikke set siden. Efter en renovering i 1972, fandt man nogle menneskeknogler i en sarkofag under alteret. Det måtte så være resterne af Lazarus. Sarkofagen er nu tom. Ingen er klar over hvor resterne nu befinder sig! Kirken er meget smuk og dekoreret med bladguld. Ikoner hænger tæt på væggene. Man skal heller ikke misse Larnacas middelalderfort. Det blev bygget i 1300-tallet.

En delt Hovedstad

Nicosia er hovedstaden på Cypern, med små 350.000 indbyggere. Da byen fik sin første kristne biskop i år 348, blev den kaldt Lefkosia eller Ledra. Omkring det 10. århundrede blev den hovedstad. Byen var hovedsæde for de Lusignanske konger af Cypern siden 1192 og blev venetiansk besiddelse i 1489. Det Osmanniske Rige tog over i1571. Men den kulturelle opgang var i det 15. og 16 århundrede.

 

For enden af gågaden, kan du komme over grænsen til Tyrkiet. Der er flere grænseovergange end denne. Efter Berlinmurens fald, er Nicosia i dag den eneste hovedstad i verden der er delt. Byen byder på mange museer, med mulighed for at sætte sig ind i den turbulente, men også spændende historie Cypern har haft. Jeg besøgte The Leventis Municipal Museum of Nicosia. Museet har mere end 10.000 genstande.

 

Lefkara er som at komme ind i en tidslomme. Den lille landsby har smalle og stejle gader. Byens attraktion er broderede duge, servietter, kniplingsfine blonder, perfekt udført. Kvinderne sidder og broderer dagen lang i små grupper. Hver ting er et lille kunstværk. Det er kompetencer givet videre fra generation til generation. Det der selvfølgelig slår en er, at hvis disse traditioner skal bevares, må man finde på ideer til, hvordan de skal videreføres, ellers uddør de. Det er unikt håndværk. Lefkara er også kendt for sit unikke sølvarbejde, især filigran. En flot dug med servietter, ryger hurtig med hjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: Secret Travel Guide. Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etnografisk Museum? – IKKE et must

En gang imellem må jeg kaste håndklædet i ringen og indrømme, at et museumsbesøg er mislykket. Det sker sjældent, men det skete på Cypern. Besøget på Etnografisk Museum i den gamle bydel af Pafos, var helt og aldeles unødvendigt. Det er forfejlet at kalde det Etnografisk Museum. George Eliades, den oprindelige ejer af huset, var interesseret i arkæologi, historie, folklore og samlede igennem mange år, alle mulige gamle ting fra området. Nogle mere kuriøse end andre. Godt der er andre kilder at få oplysninger på! Til gengæld var et længe ventet besøg på Stefanie Rose vidunderligt. Året rundt er der pyntet op som til Valentins Day. I Love It. Der er is, kager, milkshakes, alt hvad der er dejligt.

Madkulturen

Middelhavsmad er lækkert og det, der efter min mening sætter prikken over i’ et, er den dip, man får serveret til. Enten som forretter eller ’at the side’. På Cypern er sortimentet optimeret. Scordalia-kartoffelpure med hvidløg. Tahini-er mest tahini med lidt olie, vand og hvidløg. Houmous-er med kikærter. Tzantziki-yoghurt med agurk og krydderier. Aubergine Dip- hovedingrediensen er aubergine, sammen med andre grøntsager og hvidløg. Taramosalata-består hovedsaligt af små fiskeæg. Spicy Cheese Dip-fetaost rørt sammen med lidt chili og paprika. Du kan med held slå alle opskrifterne op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: Louise Frevert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borgen Kolossi

Så er det slut med maden, for vi skal direkte videre til Borgen Kolossi. Et imponerende militær tempelridder bygningsværk. Oprindeligt etableret af Johanniterordenen i 1210. Da de forlod det helligeland i 1291, blev det deres hovedkvarter. Deres rivaler, tempelridderne, erobrede det i 1306, men allerede seks år senere fik Johanniterordenen det tilbage. På det tidspunkt var der en del fejder og Johanniterordenen flyttede deres hovedkvarter til Rhodos. Jeg er lige i hælene på tempelridderne. Pragtfuldt.

 

I 1191 erobrer den engelske konge, Richard Løvehjerte, Cypern. Hans søster, Dronning af Sicilien og hans, forlovede Berengaria af Navarra, befinder sig i Limassol. Richard Løvehjerte angriber byen. Han gifter sig med sin udkårne, i St. George kirken, under det som nu står som Borgen i Limassol. Den oprindelige bygning kan dateres tilbage til det fjerde-syvende århundrede. Richard Løvehjerte solgte øen til tempelridderne og bagefter til Guy af Lusignan. I 1538 erobrede Ottomanerne Limassol og borgen. Efter at den venetianske guvernør havde generobret borgen, blev den destrueret i 1567-68. Ottomanerne var væk. De kom tilbage og så skete der noget. Resterne af fortet blev indbygget i den nye bygning. Den stod færdig i 1590. For at det ikke var nok med al den ombygning, blev kælderen og første sal brugt som fængsel helt op til 1950. Lidt af en historie.

Kourion

De arkæologiske steder ligger i kø for at blive set på Cypern. Alt er rimeligt tæt på en, uanset hvor man befinder sig. I dag er det Kourion, en romersk by, som skal indtages. Et imponerende, spektakulært beliggende sted. Det er blevet udgravet så meget, at du nemt kan forestille dig, hvordan folk levede for mere end 2000 år siden. Der er et vidunderligt Amfiteater, som også fungerede som Gladiator arena, med plads til ca. 3500 tilskuere. Selve byens centrum har et torv. Ved indgangen ligger et stort hus, hvor man kan se afløbsrør fra udgravningerne ligge i forlængelse af husets værelser. Og så tror vi, at alt er opfundet i vores tidsalder.

På gensyn

Cypern har alt hvad man kan ønske sig af et rejsemål. Strand, god mad, smuk natur, gæstfrie mennesker og en exceptionel historie. Jeg kommer gerne igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Cypern – se mere her

 

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Cypern – se mere her

 

 

 

 

REJSEARTIKEL: Cypern er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm