Litteratur Musik

TAG MED I OPERAEN

TAG MED I OPERAEN
– en boganmeldelse

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

TAG MED I OPERAEN

 

 

 

 

Den første tanke jeg fik, da jeg fik bogen TAG MED I OPERAEN i hånden var, kan der virkelig skrives flere bøger om operaer? Og ja, det kan der! Ovenikøbet på en fiks og letlæselig måde.

 

Det er ikke alle der har haft enten mulighed eller lyst til at høre opera fra barnsben. Mange har måske også et lidt distanceret forhold til opera og synes den kan være svært tilgængelig, men det er aldrig for sent at starte eller prøve igen. Som forfatterne til denne bog skriver, besidder operaen ALLE følelser og det er det, der gør den meget anderledes end andre kunstarter.

 

Musik i sig selv kan vække en hvilken som helst følelse i en, lige fra vemod, glæde, lykke og ekstase. Teksten i en opera, librettoen, er oftest simpel og gentages mange gange, men meningen er ikke til at tage fejl af. Den er enten meget dramatisk, der er ugengældt kærlighed, mord, løftebrud i det uendelige, masser af utroskab, lidenskab i lange baner, kærlighed, ganske enkelt er der stor passion af den ene eller anden art og dimension. Når disse elementer kædes sammen, opstår der en hel speciel symbiose. Hele spektret er med. Musikken passer simpelthen som fod i hose med teksten.

Her tales ikke ned

Denne bog er glimrende som opslagsbog. Den beskriver de mest populære operaer på systematisk vis, krydret med forfatternes egne små tildrag. Den gengiver handlingerne i operaerne i et moderne sprog, der er let tilgængeligt. Mange af forfatternes sidebemærkninger, river en lidt væk fra den nogle gange lidt højtravne stemning opera synes at kunne være og får en til at trække vejret igen.

 

Der er indlagt 3 afsnit i bogen, Intermezzoer, hvor forfatterne kurserer over f. eks. sangernes kvaliteter, om små detaljer i deres sang, deres udseende, ting man normalt aldrig ville tale om i operasammenhæng. Det er nogle meget afslappede dialoger, der eksempelvis gør en scenografi forståelig. At der er blevet tænkt nye tanker til gammel musik, at man kan nyfortolke en opera, at scenografi er rammen om værket, så der bliver en helhed af musik og historie.

 

 

 

 

 

 

TAG MED I OPERAEN

Foto: Muusmann Forlag/PR

 

 

 

 

Der er ingen der på nogen måder bliver udstillet, hvis man ikke skulle have kendskab til opera. Tværtimod har bogen en fin tilgang til denne unikke verden, både for dem der synes de vil friske handlingerne op og for dem der er blevet nysgerrige på opera og vil vide mere. Bogen er flot illustreret med billeder fra de omtalte operaer. Det mærkes tydeligt at vi har med forfattere at gøre, der elsker opera dybt i hjerterne og virkelig brænder for den helt fantastiske kunstart.

Opera er ikke forbeholdt feinschmeckere

Operaen skal leve et mere synligt liv og ikke kun være for feinschmeckere. Det er dette opslagsværk et strålende eksempel på. Støvet er blevet tørret af, sindet åbnet, og lyt til en af de omtalte operaer, drøm dig væk og ind i en verden fuld af drama og kærlighed. Fuld drøn på anlægget og du vil opleve hvordan musikken omslutter dig. Prøv det, du vil elske det.

 

Det bliver spændende at se om der kommer en to´er, med de mere tunge værker som f.eks. Arnold Schoenberg, Daniel Auber eller Alban Berg. Det har bl.a. tolvtonemusikken behov for, da de fleste bliver skræmt fra vid og sans af det stærke spændingsfelt musikken besidder. Indtil videre kan vi glæde os over TAG MED I OPERAEN.

 

God fornøjelse.

 

 

TAG MED I OPERAEN er skrevet af Lotte Heise og Jørgen Hansen. Udgivet på Muusmann Forlag.

 

Læs mere om TAG MED I OPERAEN her

 

 

TAG MED I OPERAEN er en boganmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION