TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater
Teater

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. det kan være vanskeligt at tjene flere på en gang uden at få både andre og sig selv i fedtefadet ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Indrømmet, jeg tænkte at det måtte være en næsten umulig opgave Viktor Tjerneld havde uddelt sig selv. Han har skrevet en ny version over stykket TJENER FOR TO HERRER, hvis oprindelse kommer fra Carlo Goldonis hånd. Komedien er fra 1746 og essensen af den er evig aktuel. Allerede efter første akt, blev alle mine bekymringer sat flot i skammekrogen.

Farce og forviklinger

Vi får serveret en veloplagt farce, kurserende over et altid aktuelt emne: politik. Vi møder Truffaldino (Andreas Jebro), som den unge ivrige arbejdsomme fyr, der ikke går af vejen for at yde en ekstra indsats, hvis muligheden for dobbelt hyre kan øjnes i horisonten. Hans krumspring for at gebærde sig mellem to arbejdsgivere er vittig. Han vil gøre hvad som helst for et måltid mad. Intrigerne hober sig op og snart bliver forviklingernes kludetæppe uoverskueligt. Andreas Jebro spiller veloplagt og yder en formidabel præstation.

 

Viktor Tjernelds tekst er skarp og kapitalismen får stryg og piskeslag. Nogle gange lige lovligt voldsomt, men det er umuligt ikke at holde af de 9 spillere, der alle returnerer replikkerne, så latteren runger gennem Skuespilhuset. De er alle veloplagte og stykkets handling glider som olie over scenegulvet. Det er morskabsteater og forvekslingskomedie, når det er bedst og man sidder tilbage med en tvivl om hvilken retning det politiske kompas bør pege i fremtiden.

 

 

 

 

 

 

 

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater

© Emilia Therese – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viktor Tjerneld har bevaret det meste af det originale plot, og piftet det op med en aktualiseret nutid. Beatrice (Sara Fanta Traore), er kommet til Venedig forklædt som sin døde bror. Hun leder efter manden der slog hendes bror ihjel, Florindo (Peter Zandersen), som også er hendes elsker. Broderen forbød hende at blive gift med Florindo, og døde da han ville forsvare hendes ære. Hun er klædt ud for at kunne hente Clarices (Laura Skjoldborg), medgift, for hun var hendes brors forlovede. Beatrice vil bruge pengene til sit bryllup med Florindo.

 

Imidlertid er Clarice blevet forelsket i Silvio (Magnus Haugaard) og de er nu kærester. Pantalone (Tina Gylling Mortensen), er en velhavende forretningsmand, som ikke vil give noget som helst fra sig. Truffaldino er blevet tjener for Beatrice og øjner chancen for at blive det for endnu en, nemlig Florindo. Han snor sig ind og ud ad dørene for at behage først den ene, så den anden. Hans to herrer bor på samme hotel, alt imens han er skrupsulten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater

© Emilia Therese – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Han får aldrig noget at spise og vil gøre alt for et måltid mad. Hver gang han prøver at få en enkelt bid ned, bliver han afbrudt. Brighella, (Niels Ellegaard), er kroværtinden der følger løjerne på tæt hold og ovenikøbet selv lystigt deltager. Niels Ellegaard er helt vidunderlig som Brighella. Ved hjælp af Smiraldine, Pantalones tjener (Christine Gjerulff), bliver trådene redt ud og Smiraldine og Truffaldino er undervejs også blevet forelskede og alle får hinanden til sidst.

Fart, tempo stress og nutiden

Scenografien er med til at give stykket fart og tempo med de mange trapper. Scenen drejer alt efter lokation og det fungerer perfekt. Kostumerne er lidt udefinerbare, men du har indtryk af både fordums romantik og nutid. Dygtigt gjort af Franciska Zahle.

 

Vores ven Truffaldino stresser afsted, som mange af nutidens mennesker. Kan vi nå det hele på den halve tid? Vi stræber efter mere og mere, men er det besværet værd? Burde vi drosle ned og leve livet, mens vi kan? Stykket er satirisk velskrevet og instrueret med omhu, og der bliver delt knytnæveslag ud til kapitalismens omklamrende greb. Gjort med et smil på læben og spiddende alvor. Men sådan skal teater være, en skueplads, hvor der er plads til at gøre grin med den herskende klasse.

 

I dette tilfælde skal vi se det perspektiveret i forhold til et usikkert arbejdsmarked, hvor intet er givet på forhånd. Vores kærlighedsrelationer er heller ikke altid optimale. Vi dater og søger med lys og lygte efter den eneste ene! Goldonis berømte og evigtaktuelle komedie har fået en klædelig brush up. Vi bliver konfronteret med de værste sider i menneskets sind: udspekulerethed, snyd, bluf, hykleri etc., alle egenskaber der kan blive nødvendige for at kunne overleve i et samfund med stress og forøget tempo. Alt har en pris. Det kan være vanskeligt at tjene flere på en gang uden at få både andre og sig selv i fedtefadet. En underholdende aften.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© Emilia Therese – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater. Skuespilhuset. Medvirkende: Andreas Jebro: Truffaldino, Sara Fanta Traore: Beatrice, Tina Gylling Mortensen: Pantalone, Thomas Mørk: Doktor Lombardi og Drageren, Laura Skjoldborg: Clarice, Magnus Haugaard: Silvio, Niels Ellegaard: Brighella, Christine Gjerulff: Smiraldine, Peter Zandersen: Florindo. Iscenesættelse og tekst: Viktor Tjerneld, Scenografi og kostumedesign: Franciska Zahle, Musik: Daniel Fogh. Lysdesign: Anders Kjems, Oversættelse: Peter Dupont Weiss.

 

 

 

 

 

 

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater – se mere her

 

 

 

 

TJENER FOR TO HERRER: Det Kongelige Teater er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm