Litteratur Rejser

TOMATER – Garden of Lemons

TOMATER

Opskrifter fra køkkenet på Garden of Lemons

 

 

 

 

 

 

 

TOMATER - Garden of Lemons

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. det kan lade sig gøre at tilberede gedigen og simpel mad på en relativ nem måde ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er en helt usædvanlig smuk kogebog de to herrer Henrik Vilain og Ingo Schauser har begået. Det er den fjerde i rækken af bøger, som handler om de frugter og grøntsager, der bliver dyrket på Garden of Lemons.

 

Henrik Vilain og Ingo Schauser sætter en ære i at lave mad med naturens bedste råvarer, krydret med smage fra nogle af verdens køkkener. De tidligere bøger har været baseret på vegetariske opskrifter, det er denne bog også.

 

Den nye kogebog er dedikeret tomaten. Tomater bliver brugt i mange landes madkulturer. Det er en nem frugt at have med at gøre og den har en fantastisk smag. Ganske vist er tomaten en sæsonvare, derfor skal den nydes i al dens friskhed i højsæsonen. I Danmark er der tomater fra juli og tre til fire måneder frem. Friske tomater er nu engang de bedste. De er aromatiske og fås i mange smagsvarianter. Udenfor sæsonen må man nøjes med at nyde dem henkogte, frosne eller på dåse og selvfølgelig også friske, men de har en anden smag. Det er trods alt bedre end ingenting.

Tomatens historie

Tomaten har en lang historie. Vi ved at lokale indianerstammer i Sydamerika har dyrket og spist tomater siden 2. århundrede e.Kr. De spanske opdagelsesrejsende bragte tomaten til Europa. Man mener at den kom til Italien ca. 1548, men der skulle gå nogle hundrede år før den spredte sig til de sydeuropæiske lande. I Danmark var det først i starten af det 20. århundrede, at vi begyndte at spise den røde frugt. I dag kan vi ikke forestille os en salat og ofte heller ikke et stykke smørrebrød uden tomat.

Over 80 opskrifter

TOMATER indeholder lidt mere end 80 opskrifter og er fint og systematisk bygget op. Vi får indblik i tomatens historie, muligheder, og typer. Derefter er der otte hovedafsnit. Det gør det overskueligt at vælge lige den ret eller tilbehør man har lyst til. Elegant garnerer de appetitlige billeder alle opskrifter.

8 afsnit

Vi starter med ti forskellige slags supper. Vi smager os igennem Italien, Spanien, Frankrig, ja, vi besøger såmænd også Indien med Mulligatawny.

 

Småt og godt, er et glimrende afsnit med fem slags Bruschetta, og salater. Fint som forretter eller tilbehør.

 

I Mindre retter, stifter vi bekendtskab med både det kolde og varme køkken. Retterne kan sagtens spises som en selvstændig ret med et stykke brød til, eller man kan sætte flere af dem sammen som tapas.

 

Lidt større retter, serverer gastronomiske lækkerier på række. Også her er vi på en rundrejse i middelhavslandene og Mellemøsten. Jeg valgte at lave en Brocolli-steak med tomat-coulis, hasselnødder og oliven. Den var lækker og nem at lave. Næste gang bliver det en tur til Grækenland.

 

Heldigvis er der også et kapitel med pasta og risotto tilberedt på otte måder.

 

Afsnittet Brød og bagværk, er mere spændende end man er vant til at se. Mellemøstlige knækbrød, Pirogger med tomat og jødiske chellah-fletbrød er bare nogle af de delikatesser vi bliver præsenteret for.

 

Det søde er heller ikke glemt. Bl.a. er tomat-is på repertoiret.

 

Spisekammeret omhandler henkogning, syltning, pulverisering og meget mere. Det er strålende, at vi får indblik i de muligheder konservering af tomater giver, så vi kan nyde dem det meste af året. Jeg prøvesmagte tomatchutneyen. Den er også nem at gå til, det hele skal bare koges, og så er der to glas. Den smager også godt på ost.

Garden of Lemons

Garden of Lemons er et refugium og kulturcenter i nærheden af Granada i Spanien, hvor der bliver arrangeret kurser i akvarelmaling, uger med filosofi, litteratur, yoga og meget mere. Opholdet er en helhedsoplevelse og gæsterne er begejstrede for deres kogekunst.

 

Henrik Vilain og Ingo Schauser er begge uddannet klassiske musikere og har virket som sådan. Ingo er pianist og fløjtenist. Henrik er organist og dirigent. I 2012 skabte de Garden of Lemons. De er madentusiaster og elsker at kræse for deres gæster.

 

TOMATER er endnu et eksempel på at det kan lade sig gøre at tilberede gedigen og simpel mad på en relativ nem måde. Hold øje med de smukke tomater og brug dem i rigelige mængder. TOMATER er ikke en epokegørende kogebog, men det er heller ikke nødvendigt for at kunne lave god mad. Der er ikke så megen nytænkning, mange af opskrifterne er genkendelige, men som helhed er den god at have ved hånden og let at gå til.

 

Så mangler jeg kun at sige som Henrik og Ingo, Que aproveche! Velbekomme.

 

 

 

TOMATER – Garden of Lemons – se mere her

 

 

 

 

 

 

TOMATER – Opskrifter fra køkkenet på Garden of Lemons. Forfattere: Henrik Vilain og Ingo Schauser. Fotos: portrætbilleder og bagside – Sara Brincher Galbiati. Alle øvrige billeder er taget af Henrik Vilain og Ingo Schauser. Udgivet på forlaget Muusmann.

 

 

 

TOMATER – Garden of Lemons er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm