VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen
Kunst

VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen

VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen

 

 

 

Traces Of A New Beginning

 

 

 

 

 

 

Sfærisk fotokunst skaber magi i kunsthallens udstillingsrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen

”The Echo Of The Space” er den samlede titel på en serie fotografier, der skildrer Viborg Kunsthals tomme udstillingsrum i næsten monokrom form. Foto: Enneke Hempen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

' …..de fotografiske genrer inden for samtidskunsten har sine slørede hjørner, og kan i Astrid Kruse Jensens version akkumulere lys i en dyster tid …… '

– Lars Svanholm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har fulgt fotografen Astrid Kruse Jensen på afstand i en del år og har ofte set hendes værk som et opgør med en perfekthedskultur, der har infiltreret den visuelle verden så længe, jeg kan huske tilbage.

 

Faktisk har adskillige kunstnere appliceret fotografiet som en billedlig metode, og derved benyttet sig af diverse tricks med henblik på at underspille frem for at eksponere en skarp kontur. Hvor svært bør det være, kan man spørge sig selv; men svaret blæser ikke i vinden på nogen som helst måde.

Alt er i spil og risici følges til dørs

Vind var der ellers nok af, da jeg indfandt mig i Viborg Kunsthal med henblik på at tage en forhåbentlig kvalificeret iagttagelse på Astrid Kruse Jensens udstilling med titlen ”Traces Of A New Beginning”, og det er lige nøjagtigt, hvad man kan opleve, når man følger et spor, der fører til en ny begyndelse.

 

Alt er i spil hos Kruse Jensen og alle risici bliver fulgt til dørs. Tager man ikke chancer, kommer man ingen vegne, synes almentanken at være hos kunstneren. Udgangspunktet kan således føre til mystik og for den uindviede til tanker om noget, der har referencer til nobelprismodtageren i litteratur, den portugisiske forfatter José Saramagos roman ”En fortælling om blindhed”.

 

Mantraet om blindhed handler hos de fleste om, at tabet af syn er en tilstand, hvor lyset går ud og alt bliver sort; men hos Saramago optræder tilstanden med et mælkehvidt eftertryk. Hvor befinder Astrid Kruse Jensen sig imidlertid i overbelysningens univers? Svaret er for så vidt ganske enkelt: Hun befinder sig der, hvor eksponeringen påbyder hende at være.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen

Ruminstallationen ”The Contours Of Tomorrow” består af et antal cirkulære glaselementer indeholdende en fortælling om egetræer. Foto: Enneke Hempen

 

 

 

 

 

 

 

VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen

Installationsfoto med en form for bannere, der indeholder fragmenter af de oprindelige egetræer, som symboliserer,

at kvinder fik stemmeret i 1915. Foto: Enneke Hempen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egetræet som symbol på kvinders ret til at stemme

Udstillingen har et ret installationsfast afsæt. I en serie blålige værker har træet en hovedrolle og hvis man er bekendt med Astrid Kruse Jensens kunstneriske forløb, vil man vide, at hun ofte tager udgangspunkt i stedsspecifikke emner i sin motivkreds.

 

Aktuelt har hun gradbøjet sin vanlige metode og ladet konstruere et antal træer, som hænger i en slags bannere ned fra loftet i det indledende udstillingsrum. Historien, der følger i kølvandet på dette greb er dog nok så interessant: Værket resonerer ”Kvindeegen”, som er et egetræ, der blev plantet på Viborg Kunsthals grund i 2015 som en markering af, at det var 100-året for kvinders ret til at stemme.

 

Det er dog fragmenter af de oprindelige egetræer fra 1915, der danner basis for installationen, men det gør ikke den historiske fortælling mindre væsentlig, ligesom en ruminstallation, der ved hjælp af svævende, cirkelrunde glaselementer anskueliggør tykkelsen af stammen på et mere end 100 år gammelt egetræ, sagtens kan iagttages isoleret uden fortælling; men det giver unægteligt perspektiv til værket, hvis man har den fysiske dimension i underbevidstheden.

 

Jeg er imidlertid under mit besøg ved åbningen af ”Traces Of A New Beginning” langt mere optaget af Astrid Kruse Jensens fotografiske kunstværker, og man kan roligt sige, at hun tager det kendetegnende ved lokaliteter ind i en ny fase og dette inkluderer blandt andet det tomme udstillingsrum i den tidligere brændevinsfabrik.

 

Jeg skal gerne undlade at antyde en mimende effekt mellem de næsten monokrome billedflader og en tilstand forårsaget af indtagelse af spiritus; men der opstod ikke desto mindre en spirituel fornemmelse hos signaturen bag denne tekst, da jeg iagttog værkerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesper Hillestrøm, kunst

”The Reflected Room”. Fotografi fra 2024 af Astrid Kruse Jensen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håbet om en humanistisk fremtid

Der er muligvis mere omrids af interiører og rummenes identiteter i en serie fotografiske værker, der skaber stemninger vedrørende udvalgte kunstnerhjem. Alle, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med kunst, vil vide, at kunstnerens rum er en levende organisme, der først falder til ro, når vedkommende tager afsked med livet.

 

Denne kendsgerning kan hverken jeg, Astrid Kruse Jensen eller de forhåbentligt mange udstillingsgæster, som besøger udstillingen, gøre noget ved. Døden er den skinbarlige præmis, men så længe vi har synet i behold, kan vi iagttage kunsten selv i en tid, som forekommer relativt dyster.

 

Her må vi blot finde ro i billederne og takke vores skaber for, at der findes kunstnere som Kruse Jensen, der tilvejebringer sfæriske kunstværker i og til tiden og derved skaber magi i håbet om en humanistisk baseret fremtid. Konturerne til en ny begyndelse ER tegnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lars Svanholm

Installationsview fra udstillingen med fotografier fra udvalgte kunstnerhjem. Foto: Enneke Hempen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astrid Kruse Jensen er født i 1975 i Aarhus og uddannet ved The Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam i (1998-2000) og Glasgow School of Art (2000-2002). Hun har udstillet i flere verdensdele og er repræsenteret i adskillige private og offentlige samlinger. Hun bor og arbejder i dag i København. Udstillingen ”Traces Of A New Beginning” kan ses i Viborg Kunsthal, Riddergade 8, Viborg frem til d. 7. september 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen – se mere her

 

 

 

Coverfoto: The Yellow Lamp” er titlen på fotografiet fra 2024 af Astrid Kruse Jensen

 

 

 

 

VIBORG KUNSTHAL: Astrid Kruse Jensen er en anmeldelse af Lars Svanholm, KULTURINFORMATION

Se mere om Lars Svanholm her. Redaktion: Jesper Hillestrøm