Litteratur Musik

BOGANMELDELSE: Hvis du siger Missetand …

BOGANMELDELSE: Hvis du siger Missetand …

 

Historien om dansk børnemusik

 

 

 

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Hvis du siger Missetand ...

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………. et godt og gedigent opslagsværk over perioden ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Det er et digert værk, en mursten, Espen Strunk præsenterer for os. Espen Strunk (f.1980), er freelancejournalist og underviser. Han er uddannet cand.mag. i litteraturhistorie og har været tilknyttet musikmagasinet GAFFA gennem en årrække.

 

Vi bliver indledningsvis ført igennem en systematisk gennemgang af den oprindelige børnemusiks begyndelse 1930-1950. Der er så mange børnesange der er blevet bevaret helt frem til nutiden, hvor de stadigvæk bliver sunget. Tag f.eks.: Der bor en bager eller Mæ siger det lille lam, det er børnesange der har overlevet generationer.

De ‘røde’

Nu skal man måske ikke lægge for meget i bogens omslag, men det er sikkert ikke uden grund at det er knaldrødt. Hele børnemusikindustrien i 60’erne og op til 80’erne var styret af ildsjæle med en, lad os kalde det, mere venstreorienteret ideologi. Takket været Danmarks Radio kunne man producere og promovere hvad man ville. Til gengæld gav det plads til at prøve kræfter med musik og sang, der ellers ikke havde kunnet lade sig gøre eller kunne blive finansieret andre steder.

 

Mange havde en mission om at gøre tingene på en anden måde end det, der havde været det gængse i halvtredserne. Der opstod nærmest en kult, hvor man i et par årtier kappedes om henholdsvis at kapre forældrenes og børnenes opmærksomhed. Det var ikke så vanskeligt for i børnehaverne blæste nye vinde, rytmisk musik og selvudfoldelse stod øverst på dagsordenen.

 

Uanset hvilken mening man kan have om de politiske strømninger, som bølgede over landet på det tidspunkt, så var musik og sang et givtigt tiltag for børnene. Bevægelse, rytme, at udfolde kroppen til musik er og har altid været, en vigtig del af menneskets naturlige eksistens.

Børnekomponister gennem årtier

Det er overraskende hvor mange personer der igennem 6 årtier, har skabt musik for børn og også sammen med børn. Det bliver vanskeligt at fremhæve nogen frem for andre, da der er flere end man skulle tro og som har sat stærke fingeraftryk på fremtiden. De fleste kender Kaj og Andrea, Poul Kjøller, med den legendariske bakke snagvendt-sang, Søren Kragh Jacobsen som fik den unge generation i tale med sine film og sange og vi må ikke glemme Bamse og Kylling, som vækker mange dejlige minder hos de fleste.

 

Når man skriver et værk som dette, er det altid et prioriteringsspørgsmål, om hvad der skal fokuseres på. Det er vanskeligt at komme rundt i alle hjørner, men det er lykkedes her. Espen Strunk har lagt vægt på den musikalske trend der var i vækstperioden, og beskriver hvordan børnemusikken i Danmark har afspejlet et progressivt syn på børn og børneliv og ikke mindst musikpædagogikken.

 

Når vi nærmer os slutningen af den fine gennemgang af vores traditionsrige børnesangstradition, har forfatteren slutteligt givet Onkel Reje, alias Mads Gertsen 25 sider. Det er næsten 10 % af bogens indhold. Selvfølgelig kunne forfatteren ikke vide at der ville være sådan en blæst om ham nu, da han indleverede bogen, men det foruroligende er, at han faktisk er den eneste der som enkeltperson har fået så megen plads. Sigurd 9 sider. Poul Kjøller 17 sider osv. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er nogle med små børn der har været lidt loren igennem flere år i forhold til Onkel Reje, men det skal ikke komme Espen Strunk til last.

Et gedigent opslagsværk

Espens bog er systematisk bygget op og den er rigt dokumenteret med fakta opslag, tidens pladeomslag og tidstypiske billeder. Det er en bog, der umiddelbart fænger, men så blev jeg i tvivl. Jeg tænker bare på hvem denne bog henvender sig til. Der en hel del sangtekster i bogen der relaterer til den beskrevne periode, men dem kan en underviser få på anden vis. Måske er det dem der selv underviste i nogle af tidsepokerne, der vil gå ned ad glemslens sti eller det kunne være den nye aspirant ud i musik der skal til at starte på seminariet eller pædagogstudiet.

 

Den er også oplagt at have på skolebiblioteket. Jeg tror den skal tages som et godt og gedigent opslagsværk over perioden, og vil man gå mere i dybden er der masser af henvisninger og noter der gør det muligt. Bogen er en fin dokumentation for en vigtig periode for vores børn og deres musiske tilhørsforhold. Det har været et stort arbejde at få alt dette samlet. Flot.

 

 

 

BOGANMELDELSE: Hvis du siger Missetand … Historien om dansk børnemusik. Forfatter: Espen Strunk. Udgivet på forlaget Turbine.

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Hvis du siger Missetand … – Se mere her

 

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: Hvis du siger Missetand … er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION