Kunst

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Project

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Project

 

Ballet, Gamle Scene

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Projekt

© Foto: Henrik Stenberg – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. det er fremragende præstationer og ideen uden sidestykke ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Den Guddommelige Komedie, (La) Divina Commedia. Det er et af verdenslitteraturens hovedværker. Skrevet af den italienske forfatter Dante Alighieri, 1265-1321. Han var 14 år om at skrive det. Det blev færdigt lige inden han døde. Dantes egen titel var Komedie (Comedía). Tillægsordet guddommelig stammer fra 1500-tallet og har siden været titlen på værket. Betegnelsen komedie har intet med teater eller komik at gøre, sådan som vi opfatter ordet i dag. Det betegner nærmere, at fortællingen begynder ulykkeligt og ender lykkeligt, og at den er skrevet på et mindre højtideligt sprog end en tragedie.

 

Den Guddommelige Komedie er bygget op som en rejse igennem de tre efterdødsriger, Helvede, Skærsilden og Paradiset. Som vejleder på de første etaper har Dante den romerske digter Vergil med sig, symbolet på den menneskelige fornuft. Når vi når frem til Paradiset bliver han afløst af Beatrice, der var Dantes livsinspiration. Dante finder selv vejen igennem dødsriget.

 

Dantes ambition var at skrive et værk, der skulle indbefatte de modstridende holdninger der var i middelalderkulturen, indeholdende svar på alle vigtige filosofiske og religiøse spørgsmål. På det tidspunkt var der også mange naturvidenskabelige indslag, især inden for astronomien.

Opsætningen på Det Kongelige Teater

Hold da op! Er ens første tanke når man ligesom ved hvor kompliceret Dante kan være for nogen af os. Det er da godt nok en ordentlig mundfuld at kaste sig ud i som instruktør og koreograf. Ikke desto mindre er det hvad Wayne McGregor har gjort. Balletten blev uropført i anledning af 700-året for Dantes død. Wayne McGregor, komponist Thomas Adès, samt billedkunstnere Tacita Dean, er nogle af samtidens mest skelsættende navne på den internationale kunstscene og de har turde kaste sig ud i det, man skulle synes var et uoverskueligt projekt. Men nej.

 

Wayne McGregor har pillet de vigtigste elementer frem i Den Guddommelige Komedie og illustreret højdepunkterne fra den sorte afgrund, til han finder sin indre ro, for til sidst at opdage det guddommelige. Undervejs møder han mange forskellige karakterer fra både historien og mytologien. The Dante Project, skal nemlig ses som et slags projekt. I projektet er mange instanser involveret i at finde Dantes forløsning. Det er en lang og kompliceret rejse, som ender godt.

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Projekt

© Foto: Henrik Stenberg – all rights reserved

 

 

 

 

 

Koreografisk er det modigt og med musikkens skiftende temperamenter, understøtter den trinnene. Det er en vanskelig opgave at komprimere denne mursten af et værk, ned til 2 timer og 30 minutters ballet, men det er lykkedes. Hvis man ikke kender Den Guddommelige Historie ind til kernen, henstår historien i denne opsætning måske lidt i tåge, men det betyder intet. Man kan tage The Dante Project for en visuel oplevelse og nyde samspillet mellem dans, musik og scenografi. Det visuelle indtryk er betagende, og sværhedsgraden i koreografien er meget høj. Partnerarbejdet er intet mindre end brilliant.

 

I den oprindelige historie leder Vergil på et tidspunkt Dante hen til et bjerg med syv afsatser, hvor Dante har givet dem navne efter middelalderteologiens syv dødssynder: Hovmod, Griskhed, Misundelse, Vrede, Dovenskab, Glubskhed, Utugt. De bliver kun flygtigt berørt i denne sammenhæng.

 

Til gengæld fremstår i 1. Akts Helvede, mødet mellem: Odysseus, Selvmorderskoven-Dido, Sandsigerskerne, De Vrede, Pavens Adagio, Korsets veje, Tyveknægte og Satan, klokkeklart i ikke alene et hæsblæsende tempo, men med trin, hvor dansernes tåspidssko gnistrede som gløder på et bål. Man blev draget ind i Dantes afmagt og fortvivlelse og trukket længere og længere mod afgrunden.

 

Scenografiens dysterhed forstærkede fornemmelsen af dommedag og dansernes kropsnære kostumer gav indtryk af uvirkelige figurer. Hieronymus Bosch, 1450-1516, har i mange af hans malerier skildret både Dommedag, Helvede og Himlen. At se denne ballet var som at se ind i Bosch´s univers. Mesterligt.

 

I 2. Akt, Purgatorium, Skærsilden, gennemgår Dante alle sine kvaler ved at skulle se tilbage, indrømme, erkende, alt det som vi mennesker kan have vanskeligt ved, specielt når vi står ved en skillevej. Vi angrer, fortryder, beklager og håber på tilgivelse. Når vi mennesker har været alle trængsler igennem, kan vi håbe på en åbenbaring: Kærligheden. Den kan have mange ansigter, men den er der. Det er i 3. Akt at vi endelig finder vej til den lyksalige eksistens.

 

Den Guddommelige Komedie kan i min optik læses på mange måder, men det er og bliver en rejse der næsten er psykedelisk, science fiction, fantasy eller bare erkendelses litteratur. Det vil være læserens alder der bestemmer, hvordan genren bliver defineret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Projekt

© Foto: Henrik Stenberg – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Fremragende præstationer

The Dante Project er en helt anden snak, den har alle elementerne i sig. Det er betagende anderledes, men jeg tror det også skyldes den indlevelse solisterne har. Ryan Tomash er en danser uden sidestykke. Han lægger sig ned i musikken og får bevægelserne til at flyde helt ud til maksimum. Han er simpelthen musikken. Astrid Elbos dramatiske talent passer perfekt til Dantes kærlighed, den yndige og gådefulde Beatrice. Alban Lendorf er stoisk rolig, et perfekt valg til Vergil.

 

Det er nu man skal tage chancen for at se nytænkende ballet. Det er fremragende præstationer og ideen uden sidestykke. God fornøjelse.

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Project. Gamle Scene. Medvirkende: Dante-Ryan Tomash, Vergil-Alban Lendorf, Beatrice: Astrid Elbo. Samt hele Det Kongelige Balletkompagni. Koncept, Instruktion og Koreografi: Wayne McGregor. Musik: Thomas Adès. Design: Tacita Dean. Lysdesign Inferno: Pilgrim: Lucy Carter og Simon Bennison. Lysdesign Purgatorio: Love and Paradiso: Poema Sacro: Lucy Carter. Dramaturgi: Uzma Hameed. Dirigent: Robert Houssart. Orkester: Det Kongelige Kapel. Dante-projektet blev oprindeligt iscenesat af The Royal Ballet og Paris Opera Ballet og havde premiere i The Royal Opera House, Covent Garden den 14. oktober 2021.

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Project – se mere her

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: The Dante Project er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm