Film

FILM: Den Gule Enke

FILM: Den Gule Enke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILM: Den Gule Enke

© UIP.

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. fortællingen om den franske champagneenke, som vandt slaget over mændene …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Champagne. Bare det at sige navnet kan få munden til at løbe i vand. Intet er som denne liflige, boblende drik. I flere hundrede år har champagnen fyldt glassene, når noget skulle fejres, eller slet og ret bare for at nyde den. Det var den franske benediktiner munk og kældermester Dom Pérignon, 1638-1715, som opfandt metoden til at lave bobler. Men det siges at være englænderne der omkring 1660, udviklede metoden ved at tilsætte gær og sukker og fremprovokere en 2. gæring i flasken, som fremkaldte boblerne. Det første champagnehus i Champagne-distriktet var Ruinart, 1729, så konkurrencen var hård i området, med flere producenter om budet.

En enke

I 1806 bliver Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot, spillet af Haley Bennett, enke efter 7 års ægteskab. Filmen starter da Francois bliver begravet og hun bliver tilbudt penge for jorden. Hun er overbevist om, at hun kan finde den rigtige smag på champagnen, så hun vil ikke sælge. Hendes mand, Francois, Tom Sturridge, har begået selvmord. Francois varetog produktionen på hans fars vinslot i Champagne-distriktet. Francois havde flair for den forfinede smag og der bliver dyrket god vin. Der er vinstokke så langt øjet rækker. Da han dør, har han testamenteret hele foretagendet til Barbe-Nicole. De har sammen en datter på 6 år.

 

Det falder de andre vinbønder i området for brystet, at Barbe-Nicole skal drive foretagendet videre. Bl.a. er Moët nabo, en anden stor champagneproducent, og de vil gerne opkøbe jorden. Enken siger nej. Hun mener, at når ansvaret er pålagt hende, skal hun også drive produktionen videre. Det er ikke så nemt. Høsten slår fejl og hun har en stor gæld. Hendes svigerfar Phillipe, Ben Miles, er ikke til megen hjælp, men lader hende dog prøve nogle sæsoner, men høsten slår igen fejl.

 

 

 

 

 

 

 

 

FILM: Den Gule Enke

© UIP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kærlighed & Champagne

Barbe-Nicole er ikke bleg for at smøge ærmerne op. Hun er selv med hele vejen i markerne og eksperimenterer med champagnesmagen om natten. Hun vil ikke give op. Filmen er bygget op som to spor der kører parallelt. Det ene er Barbe-Nicole og Francois kærlighedshistorie, der i brudstykker bliver fortalt i et langsommeligt tempo. Det andet er hendes vej til at blive accepteret som kvindelig vinproducent. Det viser sig hurtigt at Francois er mentalt forstyrret, men de har en inderlig og lidenskabelig kærlighed til hinanden. Hun opdager at han selvmedicinerer sig selv med opium for at holde dæmonerne væk. Han tager en overdosis og hun finder ham død.

En vinhandler

Louis Bohne, Sam Riley, er vinhandler og har haft sin gang på vinslottet i mange år. Francois var meget glad for ham, mere end som en ven, og Barba-Nicole accepterede det. Hun har nu lagt en snedig plan, hvor champagnen skal smugles gennem Nederlandene til Rusland. Napoleon har afskåret champagneproducenterne deres eksportmarkeder, på grund af sin embargo af det britiske imperium. Hun får Louis til at køre med flaskerne, men ingen har taget højde for at de vil blive dårlige i varmen. Kun en kasse bliver reddet, og den tager Louis med til Rusland, hvor han sælger den for et eksorbitant beløb. Det redder enken på målstregen. Bekymringerne slutter ikke her.

 

Phillipe er ved at miste tålmodigheden, men giver hende endnu en chance. Barbe-Nicole er ved at nå i mål med den perfekte smag på champagnen, samtidig med at hun finder en metode, der hurtigt kan fjerne det bundfald, der danner sig under færdiggæringen i flasken. Det er en metode der stadigvæk bliver brugt i dag. Louis kommer, tilbage og bliver enkens elsker.

 

Det mandsdominerede samfund vil have skovlen under Barbe-Nicole og påstår, at hun har forbrudt sig mod Napoleons lov, hvor kvinder ikke må drive selvstændig virksomhed. Hun bliver stillet for retten og går fri. Hun fortsætter sit virke og bliver aldrig gift igen. Hun blev 89 år.

 

 

 

 

 

 

 

FILM: Den Gule Enke

© UIP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmen og præstationerne

Historien er baseret på biografien om Veuve Clicquot af Tilar J. Mazzeo og det er historien om en stolt kvinde med en viljestyrke af jern. I filmen virker Haley Bennett ikke speciel stærk. Det kan godt være at den virkelige Barbe-Nicole har underspillet sin rolle, men jeg tvivler, for så ville hun have tabt sine kampe over for den voldsomme mur af mænd, der ikke på nogen måde ville have en kvinde ind i deres fællesskab. Hun fremstår lidt mut og kedelig. Tom Sturridge er glimrende som den sindsforvirrede Francois. Vanviddet accelererer og den stakkels mand glider ind i sin egen verden. Sam Riley og Ben Miles, som henholdsvis Louis Bohne og Phillipe, er til gengæld gode hele vejen igennem filmen. Sam Riley er meget charmerende og nærværende. Ben Miles udviser styrke og temperament som svigerfaderen og det er han så også den eneste der gør.

 

Filmen er for langtrukken. Det tager lang tid før den kommer rigtigt i gang. Den måde enkens flashbacks er klippet ind, virker kedsommeligt. Der er et langt tilløb før skiftene. Ærgerligt med en historie der virkelig har noget at komme med. Alligevel kan den sagtens ses, for fortællingen om den franske champagneenke, som vandt slaget over mændene, er det værd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Champagne

© UIP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frevert BONUS: Hvis man synes det er lige pebret nok med en flaske champagne, kan du trygt købe en flaske spansk Cava. I 1872 producerede spanieren Josep Raventós sin første flaske cava. Under sine rejser til Frankrig, blev han bekendt med franskmændenes hemmelighed: deres méthode champenoise. Han havde i 40 år forsøgt at efterligne den berømte, franske mousserende vin, men uden held. Han drømte stadigvæk om selv at producere, og i 1872 anvendte han den franske metode, der blev anset som cava’ens fødsel. Hvis man slår op i ordbøgerne, defineres cava som en mousserende vin, der er lavet efter champagnemetoden/den traditionelle metode. Det er kun franskmændene, der har patent på ordet Champagne inden for EU. Det er heller ikke tilladt for kreative producenter at markedsføre deres cava under navnet champagne, men cava eller champagne, det er boblerne og friskheden, som er vederkvægende. Salud!

 

 

 

FILM: Den Gule Enke. Medvirkende: Barbe-Nicole-Haley Bennett, Francois Clicquot-Tom Sturridge, Louis Bohne-Sam Riley, Georges-Leo Suter, Anne-Natasha O’Keeffe, Edouard-Anson Boon, Phillipe-Ben Miles-Clementine-Cecily Cleeve. Instruktion-Thomas Napper. Manuskript-Erin Dignam. Story by-Christopher Monger-Erin Dignam. Efter biografien af Tilar J. Mazzeo. Producer-Christina Weiss Lurie-Haley Bennett-Joe Wright. Fotograf-Caroline Champetier. Klip-Richard Marizy. Musik-Bryce Dessner.

 

 

 

 

FILM: Den Gule Enke – se trailer her

 

 

FILM: Den Gule Enke er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm