AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen
AKTUELT

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen

 

 

 

Særudstilling på Amalienborgmuseet, Christian VIII’s Palæ

 

 

 

 

 

 

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen
Første bil med kroneplade. Gokart på kroneplader og et klistermærke med ”Frederik” indvendigt. (Foto: Keld Navntoft/Kongernes samling)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. en god vekselvirkning mellem fotografier, genstande, videoklip, malerier og lyd ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er vist ikke forbigået nogen, at vi i Danmark 14. januar fik et nyt kongepar. Alle havde haft tid til at komme sig over den chokbølge Dronning Margrethe II sendte gennem stuerne under sin nytårstale, da hun proklamerede at hun abdicerede efter 52 år på tronen. Kronprinsparret Frederik og Mary skulle være vores nye konge og dronning.

Udstillingen

I anledning af dette tronskifte, har Amalienborgmuseet åbnet udstillingen ”Frederik 10. – Konge af i morgen. Den ligger i de lokaler der også har den permanente royale udstilling af de kongeliges værelser, i Christian VIII’s Palæ, samme palæ, hvor Kongen som kronprins havde sin egen lejlighed frem til brylluppet i 2004. Den ligger direkte over for Frederik VIII’s Palæ, som i dag er Kongeparrets hjem i København.

 

Vi starter med Frederik som baby, en kær dreng. I en stor montre er udstillet hans dåbskjole, samt en legebil med kroneplade og orangerød kaleche. I teksten står, at Frederik har racet, læs kørt, rundt i de kongelige gemakker! Jeg ved ikke om man skal tro på alt, hvad der bliver skrevet! Ikke at forglemme at hans første skoletaske også er udstillet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen

Foto fra udstillingen som oplevet af Benni Johansson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den kronologiske tilgang

I de næste rum følger vi kronologisk Frederiks færd igennem ungdommen og til i dag. Der er et lille rum med skiftende fotoer af Frederik og Marys møde og sladrepressens jagt efter en sensation. Det blev der, da de fandt ud af at de skulle giftes. H.M. Dronning Marys brudekjole og H.M. Kong Frederik 10.s gallauniform fra søværnet er også udstillet.

 

Store oplyste fotostater med bagprojekteret lys, er sat op i alle rummene. De er flotte og er mere eller mindre en del af lyskilderne på udstillingen. Smart greb at lade rummene fremstå dunkle, så de lysende fotostater træder skarpt frem.

Et godt mix

Der er en god vekselvirkning mellem fotografier, genstande, videoklip, malerier og lyd. Der er bl.a. klip fra Frederiks tale til sin mor i anledning af dronningens 50 år på tronen og fra Dronning Marys tale til Frederik til hans 50 års fødselsdag. Det slår en hvor tæt på kameraerne er, når de kongelige bliver gengivet som her. Der er ikke en skægstub eller rynke, som undgår kameraets ubarmhjertige linse. Utroligt at de under den bevågenhed, er i stand til at bevare fatningen og holde temperamentet i ave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen

Kongens allerførste tale. Frederik 10.s talepapir fra tronskiftedagen 14. januar 2024. Foto: Keld Navntoft

 

 

 

 

 

 

 

Sin egen identitet

Vi kommer ganske tæt på vores konge, hvor han ikke lægger skjul på, at det har været vanskeligt for ham at være født til det han skulle blive. Valgmulighederne var begrænsede, alligevel har han formået at finde sin egen identitet, midt i orkanens øje. Som han selv pointerer, slapper han af med kunst og musik. Kongens musik- og kunstsmag er alsidig, tydeligt levendegjort ved den årlige uddeling af Kronprinsparrets Kulturpris. Nu er det spændende hvad dette event kommer til at hedde i år.

Det helstøbte menneske

Frederik lægger heller ikke skjul på, at han ikke har sine forældres kunstneriske årer, men at hans kompetencer er fysiske og vigtige for ham. Et sundt legeme er Alfa og Omega. Derfor er det morsomt, at der blandt de udstillede genstande er bjælken med kælenavnet Maren, som Kongen gravede sig ind under i forbindelse med afslutningen af frømandsuddannelsen. Det viser hvor vigtig en bestanddel det frie, udendørs og aktive liv er for ham. Fællesskab og kammeratskab betyder også en del, en nødvendighed for at kunne gennemføre en Sirius-ekspedition i Grønland.

 

Denne udstilling viser vores konge, som et helstøbt menneske, hvor hans omdrejningspunkt er hans hustru og fire børn. Der er skønne billeder af familien med store smil og glæde i øjnene. Frederik 10. har været i stand til at komme igennem nogle hårde krævende år og i særdeleshed været heldig at finde en kvinde, som Dronning Mary, der står som en solid støtte ved hans side. Der er vist ingen fare for at deres båd kæntrer. Udstillingen slutter med en reportage fra tronskiftet d. 14. januar 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få det hele med

Udstillingen viste ikke meget nyt under solen, men hyggeligt at få opsummeret Kongens liv i en komprimeret udstilling. Dette foregår på 2. sal, men glem ikke at besøge 1.salen. Der står arbejdsværelser fra tidligere konger og dronninger i intakt indretning. Man føler historiens vingesus og har lyst til at læse mere om disse personer. Det er inkluderet i billetprisen.

 

Du skulle prøve at være turist for en dag i Kongens København. Tag ind til Amalienborg og se vagtskiftet eller vagtparaden spille op, hvis kongeparret er hjemme. Besøg museet og gå en tur ned ad Amaliegade til Gefionspringvandet. Fortsæt til Den lille Havfrue og nyd en stor is. Se, det er en rigtig søndagsudflugt. God fornøjelse og god tur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af ”Kongeord” af H.M. Kong Frederik 10. – her

 

 

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen. Udstillingen kan opleves i København frem til 8. september 2024. Efterfølgende rejser den til Koldinghus og kan ses frem til 21. april 2025

 

 

 

 

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen – se mere her

 

 

 

 

AMALIENBORG: Frederik 10. konge af i morgen er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm