Litteratur

anmeldelse:  EASY PEACY

En kogebog

 

anmeldelse:  EASY PEACY

 

 

 

 

anmeldelse:  EASY PEACY

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …….. det er et spændende produkt de to forfattere har budt til middag på ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Easy Peacy er et madkoncept, og denne kogebog vil jeg betegne som en konceptkogebog, udsprunget af Stine Kirkegaard og Ida Ravns idé om, at mad skal være nemt at lave. Der er lagt vægt på, at det er sæsonens grøntsager og råvarer købt hos de lokale butikker der skal bruges, og deres udgangspunkt er det italienske køkken.

 

I virkeligheden startede det hele under coronapandemien i 2021. Stine begyndte at lave mad hjemme i sit køkken i weekenderne. Pludselig skulle alle sidde hjemme og arbejde og ingen kunne gå ud og spise. Bl.a. havde forretningsfolk videomøder, så det var bekvemt at få en frokostordning hos Stine. Stine og Ida mødte hinanden på en café og eventyret var sat i gang. Og så er det ellers gået hurtigt for de dygtige damer.

Mad fra hjertet

Deres koncept er unikt og de har været i stand til at kunne ekspandere på relativ kort tid. De har catering og butik, som er etableret i Vester Farimagsgade i København. Omdrejningspunktet er at udvikle og frembringe mad fra hjertet. Det overordnede motto er, at mad skal være lækkert og hurtigt at lave. Man skal kunne hygge sig, samtidig med at man står i køkkenet og kokkerer enten til sig selv eller sine gæster. Det er sagt mange gange før, men i det her tilfælde er der en anden alvor og ro over konceptet. Gør det bekvemt for dig selv, vask op undervejs, tag en drink, forbered maden dagen i forvejen, samt ingen komplicerede opskrifter, hvor tingene skal tilberedes flere gange til samme ret.

 

Kogebogen er meget anderledes end hvad vi ellers bliver præsenteret for og propfyldt med flotte billeder. Man kunne måske fristes til at sige, at med alle de billeder, der er i forhold til tekst og opskrifter, kunne det være lidt for meget af det gode. Men det er det ikke. Ganske simpelt fordi billederne er inspirerende og jeg vil anse denne kogebog for også at være en inspirationskogebog. Blafrende gardiner på et italiensk hotelværelse, får straks rejsefeberen til at stige. Et par smalle gyder i Norditalien fører dig til en lille stille bar med en dobbelt espresso. Spisende gæster ved hyggelige borde, og du får lyst til at gå ud at spise.

 

Efter en overdådig billedserie, kommer der en lille kort indholdsfortegnelse med snacks, mindre retter, større retter, grundopskrifter, salsa og sauce, brød og sødt. Bagerst i bogen er der et slags register som indeholder alt listet op i alfabetisk rækkefølge.

Med Frevert i køkkenet

Jeg har lavet en af opskrifterne som er Burrata med fersken og chili. Det finder jeg så under burrata på side 72. Det vil sige, at hvis jeg har spinat i køleskabet, kan jeg gå ind i registret og slå spinat op og se hvad der er af opskrifter med spinat. Det gælder alle madvarerne, der er er medtaget i bogen. Først tænkte jeg det var irriterende, at man ikke kunne slå op i begyndelsen af bogen, som man plejer, for at finde ud af hvilke opskrifter der kunne laves.

 

Efterfølgende kan jeg udmærket se det smarte i, at du faktisk skal bladre i bogen og dermed finde din inspiration til aftenens eller dine gæsters måltider. Der er et væld af vidunderlige og simple opskrifter. Som sagt, den opskrift jeg lavede, var med ferskner fra en have i Brøndby, chilien var fra mit eget drivhus, barrataen købt i supermarkedet og olien fra skabet. Jeg havde ingen hasselnøddekerner, i stedet for brugte jeg pistacienødder. Alt var friskt, intet skulle koges og vupti, en forret der var mere end nem at tilberede. Det kan vi lide og så nem er de fleste af opskrifterne.

 

Der er gjort meget ud af at smagssammensætninger er kontrastfulde og der er noget for enhver smag. Specielt skal fremhæves afsnittet med grundopskrifter, med yderst anvendelige, opskrifter på pasta, gnocchi o.a., ikke bare i EASY PEACY sammenhæng, men også i din dagligdag. I kapitlet salsa og sauce er der opskrifter på mayonnaise med Karl Johan svampe, safran og citron. Eller hvad med rucola/valnøddepesto og artiskokcreme? Det er så tænderne løber i vand.

Et velsmagende koncept

Jeg vil understrege at det er en fancy udformning at bygge en kogebog op på. Konceptet er velsmagende og nem mad at lave. Hvis man ikke er til rent italiensk køkken, er kogebogen også ideel for nybegynderen, alt er forklaret tydeligt. Er du kun til italiensk køkken kan du også få det. Der er ingen undskyldning. Ikke nogen af opskrifterne er vanskelige at gå til. Det er et spændende produkt de to forfattere har budt til middag på. Jeg har kun en ting at tilføje: God fornøjelse og velbekomme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

anmeldelse:  EASY PEACY. En kogebog af Stine Kirkegaard og Ida ravn. Tegninger: Ida Ravn. Udgivet på Strandberg Publishing A/S.

 

 

 

 

anmeldelse:  EASY PEACY – se mere her

 

 

 

 

 

anmeldelse:  EASY PEACY er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm