AKTUELT Litteratur

EN BOG OM RUMFART FOR BØRN

Andreas Mogensen fortæller om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn

 

 

 

EN BOG OM RUMFART FOR BØRN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EN BOG OM RUMFART FOR BØRN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ ……… det bliver spændende at se om det bliver Mogensen, som bliver den første person på Mars ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Andreas Mogensen (f. 1976), er mere aktuel end nogensinde. Han blev fløjet ud i rummet d. 26. august kl. 09:27 og skal være væk i et halvt år. Inden har han nået at forfatte en børnebog om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn. Mogensen fortæller også om sig selv og om hvordan han blev astronaut.

 

Første gang han tænkte på det var i fjerde klasse. Han var lige flyttet med sin familie til Californien, USA, og på hans nye skole lærte de om rumfartsorganisationen Nasa, det amerikanske rumprogram og Apollomissionerne. Det startede hans drøm om at komme ud i rummet. Hver gang der skulle laves projekter i skolen, endte han altid med at lave en opgave der handlede om rumfart eller noget der foregik ude i rummet.

Træning

Det er virkelig svært at blive astronaut. Da Mogensen søgte ind på astronautskolen, var der 10.000 ansøgere og han var til forskellige prøver i ugevis og det endte med at der kun var 6 personer tilbage, der kom igennem nåleøjet. Mogensen fortæller, at det var en stor drøm der gik i opfyldelse og han troede til sidst selv på at det kunne lykkes og var stolt af sig selv. Efter han blev optaget på skolen, gik der yderligere 4 år med træning og uddannelse før han kunne kalde sig astronaut. Der er både skriftlige ting man skal kunne, men der er sandelig også en hel del fysisk træning, som er meget anderledes end den træning man ellers foretager sig. Specielt vanskeligt kan det være at vænne sig til at man bliver vægtløs, når man er ude i rummet. Mogensen er den første dansker, der er blevet sendt ud.

Kæmpelyn og vægtløshed

Allerede i 2015 var Andreas Mogensen ude i 10 dage. Han var oppe på den internationale rumstation. På denne mission skal han finde ud af hvordan kæmpelyn opstår. Det er lyn der er 50 kilometer lange. Hverdagen i rummet er meget anderledes end på jorden. Mogensen fortæller klart og sagligt om hvordan hans hverdag foregår når man er vægtløs. Vi får også en forklaring på hvad rummet er, hvordan luftsyge virker på din krop, og hvorfor man skal træne to timer om dagen. Mogensen glæder sig til at kunne prøve at svæve frit ude i rummet, altså komme direkte ud af rumstationen. Han siger, at dem der har prøvet det, først var lidt bange for at give slip, men efter 10 minutter svævede de rundt og kunne kigge ned på jorden. Det giver en følelse af at kunne flyve.

 

Der kommer hele tiden nogle pudsige informationer, som at Mogensen på denne mission får sit eget værelse. Dvs. det er ligesom et skab, hvor der er plads til hans private ting. Men han kan sove stående, for det er lige meget hvilken vej man vender, når man er vægtløs!

Mars næste gang?

Andreas Mogensen og hans kolleger forbereder sig på at komme længere ud i rummet. Der har været seks månelandinger og man er endnu ikke færdig med at tage til månen. Men det næste store mål er få astronauter til Mars. Det bliver spændende at se om det bliver Mogensen, som bliver den første person på Mars.

 

Carlsen er et børnebogsforlag og har et stort udvalg af bøger til børn og unge. Denne bog er endnu en udgivelse i bogserien: Er du rigtig klog. Bøger der har spændende emner der interesserer børn og er fortalt så det er forståeligt. Denne er ingen undtagelse. En virkelig god idé.

 

KULTURINFORMATIONs junioranmelder, Valdemar på 11 år, er begejstret. Bogen er beregnet til børn fra ni år, og voksne kan sagtens læse med. En strålende gaveidé.

 

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse fra samme serie: Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar – en bog om kroppen for børn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EN BOG OM RUMFART FOR BØRN. Andreas Mogensen fortæller om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn. Skrevet i samarbejde med Thomas Brunstrøm. Illustreret af Bjørn Nørbo Andersen. Udgivet på forlaget Carlsen. En bog i serien: Er du rigtig klog.

 

 

 

 

EN BOG OM RUMFART FOR BØRN – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

 

EN BOG OM RUMFART FOR BØRN er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm