BOGANMELDELSE: Dansk Revy – 175 år
Højdepunkter, tendenser og kig bag kulisserne
✮✮✮✮✮
' …… revy er tradition og god underholdning ……'
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Det er et flot opslagsværk om revy de to herrer Jacob Wendt Jensen og Peter Engholm har skabt. Jacob Wendt Jensen, (f.1966), er hjemmevant i branchen. Han er uddannet både civiløkonom, journalist og har en bachelor i Film- og Medievidenskab. Han har skrevet adskillige biografier om blandt andre Ove Sprogøe, Victor Borge, Jack Nicholson, og har igennem 25 år anmeldt film for B.T., Berlingske, Jyllands-Posten og Euroman. Peter Engholm er journalist og revyforfatter. Engholm leverer tekster til landets revyscener og har i de senere år også leveret tekster til Bakkens Hvile. Vi har her at gøre med to garvede skribenter, som ved hvad de har med at gøre.
Som titlen indikerer, har den danske revytradition mange år på bagen. Den startede som en lille vaudevilleagtig forestilling i Casino Teatret, nytårsaften 1849. Grundloven var indført et halvt år tidligere og ytringsfriheden var brudt igennem. Man kunne tillade sig mere.
Revy – som dansk smørrebrød
Revyen er en så fasttømret del af den danske kultur, at kulturministeren har bedst danskerne stemme om hvilke fem ting vi synes er mest dansk. Der kunne stemmes mellem 20 ting og et af dem var: Revy. Nogle af de andre forslag var Bournonville Ballet, cykeltur, H. C. Andersens eventyr, håndbold og som nævnt 15 flere. Vi kan hermed fastslå, at dansk revy er noget ganske særligt og en genre danskerne har taget til sig igennem årene. Den er simpelthen et dansk fænomen.
Humor og øretæver
Hvad er det, der er så særligt for denne genre? Først og fremmest forventer folk at blive underholdt på et humoristisk niveau, teksterne må gerne være skarpe og spiddende, samt gøre grin med magthaverne. Der er også altid givet plads til lidt af den alvor, samtiden indeholder. De fleste kender den berømte vise: ’Man binder os på mund og hånd’ med Liva Weel, som er et godt eksempel på, hvordan man kan snige et skjult, forbudt budskab om undertrykkelse ind i en revy. Den blev opført i 1940, da Danmark var blevet besat af tyskerne.
Ikke at man i dag behøver skjule et budskab på samme måde, men man serverer mange gange tingene pakket ind på måder, der virker mere elegante, end hvis det vulgært blev kastet direkte i hovedet på publikum. Desuden har der været tradition for god musik og koreografi i forestillingerne. Faktisk en total teateroplevelse, hvor små ’skarpe’ bliver skyllet ned i et kvikt tempo. Det særegne i stilen er, at hvert lille nummer er selvstændigt.
19 Kapitler – med godt overblik
Bogen er inddelt i 19 kapitler og illustreret med flotte farvefotos. Hvert afsnit omtaler en ’disciplin’. Opskrift på en revy, skuespillerne, instruktøren, revyforfatteren, kapelmesteren etc., samt historiske tilbageblik. Som for øvrigt er et fornøjeligt og informativt afsnit. I hvert kapitel er der ’Et højdepunkt’, dvs. en person fortæller om en personlig oplevelse i relation til det kapitlet omhandler. Det virker godt. Der er røde afmærkede felter, hvor der kommer små vigtige informative perler, der kan være tekniske, faglige eller andet. I det hele taget er bogen fyldt med gode historier.
I revy-lære
Som én siger i bogen, findes der uddannelsessteder for skuespillere og musicalperformere, men ingen for revyskuespillere. Nej, og derfor er revyen en form for ’mesterlære’. Ikke alle har umiddelbart det der skal til, men øvelse gør mester, mens andre bare har det medfødt. Som så meget andet. I øvrigt er det at instruere en revy også anderledes, end at instruere en almindelig fortløbende handling i en teaterforestilling. Revyen har som regel 12-14 numre i hver del, så man skal hele tiden være opmærksom på, at der skal være en fordeling af humor, alvor, viser, sketchs, evt. dansenumre, monologer osv., det kan være lidt af et puslespil. For alle medvirkende skal tilgodeses og revyen skal være varieret. Hvert nummer skal for publikum føles som en ny stor oplevelse. De nye tendenser gør også, at der skal være noget for enhver smag og alle aldre.
En vellykket revy er en symbiose af geniale tekster, instruktion, musik, gode skuespillere, kostumer, der passer til indslagene, en koreografi der lige sætter prikken over i'et, scenografi og ikke at forglemme det lokale og nationale islæt. Alt det og meget mere bliver flot beskrevet i denne bog. Så hvis du vil være ekstra forberedt til årets revyer og søger en professionel baggrundsviden er 'Dansk Revy – 175 år' perfekt sommerlæsning.
Dør revyen?
Mange spørger om revyen ikke er ved at dø, men det er helt fejlagtigt. Revyerne trækker fulde huse i hele landet. Nye generationer kommer trods alt til. Om det er af nysgerrighed, eller fordi de er ærligt interesserede, vides ikke, men de kommer. Hvorfor? Fordi det er tradition og god underholdning. Traditioner hæger man om og god underholdning kan alle lide. Revyen er kommet for at blive og den har nu overlevet i 175 år. Vel mødt i sommerlandet til et godt revygrin!!!
BOGANMELDELSE: Dansk Revy – 175 år. Højdepunkter, tendenser og kig bag kulisserne. Forfattere: Jacob Wendt Jensen og Peter Engholm. Udgivet på forlaget Turbine.
BOGANMELDELSE: Dansk Revy – 175 år – se mere her
Læs også: Mon snart det bliver forbudt at lave revy? – spørger Jeanne Boel – her
Læs eller genlæs: VIVENNE MCKEE TALKS ABOUT BRITISH COMEDY – her
Læs Freverts anmeldelse af Revyens Røverhistorier – her
BOGANMELDELSE: Dansk Revy – 175 år er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm