Hillestrøm
Film

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’

 

En film af Lars H. Ostenfeld

 

 

 

En film af Lars H. Ostenfeld

Foto: Caspar Haarløv

 

 

✮✮✮✮✮

 

Redaktionsmanifest CPH:DOX 2022

Vi har i mange år fulgt CPH:DOX med stor interesse.

Igen i år har vi strømlinet vores anmeldelser, så de alle koncentrerer sig om to overordnede punkter:

1: Beskrivelse af filmen. Hvad filmen handler om.

2: Filmens dramaturgi. Hvordan grebet (mode) er tilrettelagt i dokumentarfilmen.

 

 

 

 

INTO THE ICE bringer os ind i isen. Det er ikke regnbueisen eller Magnum-mandel vi bringes ind i, men indlandsisen i Grønland.

 

 

 

En film af Lars H. Ostenfeld

Foto: Lars H. Ostenfeld

 

 

Det korte budskab er, at isen smelter – det lange budskab er, at isen smelter. Isen har altid smeltet og det har den gjort i årtusinder, men problemet er, at isen ikke rigtig gider at fryse igen.

 

 

 

 

 

En film af Lars H. Ostenfeld

Foto: Lars H. Ostenfeld

 

 

Sneen smelter

Det beskyttende lag af sne, der før lå oven på isen og forsinkede nedsmeltningen er på retur og dette bekymrer forskerne. Vi følger således med et forskerhold, der ikke blot foretager de traditionelle boringer, men også tager en helt ny teknik i anvendelse – de bjergbestiger eller rappeller sig ned inde i selve isen via gletscherspalterne for at tjekke smeltevandsfloder eller moulins som disse hedder.

 

Det siger sig selv, at begive sig 180 meter ned (over halvdelen af Eiffeltårnets højde) i isens hjerte ikke er en ufarlig affære. Grunden til nødvendigheden af dette er at foretage målinger og observationer på, hvordan isen reelt smelter – inden i.

 

 

 

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’

Foto: Lars H. Ostenfeld

 

 

 

 

Hastigheden er sat op

Jeg er ikke videnskabsmand, men konklusionen fra de kyndige folks side er, at isen smelter langt hurtigere end først antaget.

 

Spørgsmålet er ‘hvor hurtigt er hurtigt?’, og hvad bliver konsekvenserne? Økosystemer og vandstande er på højkant, og udviklingen er ikke til at stoppe. Rart at vide, at usynlige himmelske magter har meddelt, at de nok skal klare ærterne, mens tid er med universalløsninger, der overgår, hvad vi mennesker vil være i stand til at udtænke.

 

 

 

 

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’

Foto: Lars H. Ostenfeld

 

 

Mode

INTO THE ICE er i det expository mode. Vi har en voice-over, der beretter om opholdet på isen og kameraføringen er naturligvis håndholdt og vi færdes meget tæt på den livsfarlige virkelighed – endda så livsfarlig at en forsker fra et andet team omkommer. Det skal understreges, at dette intet har med denne produktion at gøre, men filmholdet får det med for at vise, at disse forskerjobs ikke er ‘a walk in the park’. Samtidig er det værd at nævne, at bemeldte forsker ikke omkom grundet specielt dårlig sikkerhed eller manglende agtpågivenhed, men alligevel det til trods blev frosten hans skæbne. INTO THE ICE læner sig også op ad det, vi kalder ‘Participatory’, hvor filmholdet til en vis grad udgør selve forskerholdet.

 

 

 

 

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’

Jason Box. Foto: Lars H. Ostenfeld

 

 

 

 

 

 

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’ er en fantastisk film begået af Lars H. Ostenfeld.

 

Se trailer her

 

 

 

 

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’

Foto: Lars H. Ostenfeld

 

 

 

 

CPH:DOX – ‘INTO THE ICE’ er anmeldt af Roxnakowsky