AKTUELT Teater

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret

 

 

 

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret

Fotograf: Robin Skjoldborg

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret stikker dybt. 300-året for dansk teaters grundlæggelse er i år. Vi kender Holberg fra sin tronende positur udenfor Det Kongelige Teater.

 

De fleste af os ved også, han var nordmand skråstreg dansker. Hvad flere af os til gengæld ikke ved er, at Ludvig Holberg (1684-1754) var professor ved Københavns universitet. Og han i det store og hele ikke interesserede sig for drama og teater, i den grad som vi forbinder ham med i dag.

Forhistorien

Han opsøges dog af teaterfolk (ca. 1722), der mener, han bør oversætte franske Molière til dansk teater. Og snart bliver Holberg hevet ind i en teaterverden, hvor hans danske pen producerer det ene teaterstykke efter det andet inden for få måneder – flere under pseudonymet Hans Mikkelsen.

 

Det nystartede teater i Lille Grønnegade får støtte af kongen, og fyldes hver aften med publikum. Ofte endda høj som lav vælger denne nye underholdningsform – og pludselig bliver mange samfundslag ‘lige’ i morskabens tegn. Teatret mister dog efter en kortvarig succes, kongens og publikums gunst – fordi kirken maner til fornuft overfor dette ‘ugudelige djævelskab’, der stjæler gejstlighedens shine. Men teatret genopstår dog en række år efter, som det vi i dag kender som Det Kongelige Teater.

 

 

 

 

 

 

 

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret

Fotograf: Robin Skjoldborg

 

 

 

 

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret

Det er det DEN POETISKE RAPTUS handler om på Folketeatret. Anders Juul spiller den bærende rolle som hovedpersonen Holberg. Vi kommer til at sidde både på skødet af ham og kigge ham over skulderen i skriveværkstedet. Juul leverer ikke venstrehåndsarbejde, og replikker og pointer strømmer ud af ham i timevis.

 

Hans værtinde er glimrende spillet af Marie Louise Wille, der i teaterstykket repræsenterer den ‘menige’ mand på gulvet, som også drister sig til at aflægge dette nymodens teater et visit. Et teater der på daværende tidspunkt ikke havde egentlige skuespillere, men betjente sig af amatører, der var studerende fra universitetet.

 

Den evigt unikke Tom Jensen leverer igen eminent skuespil. Andet havde jeg heller ikke forventet! Han er den dansk gifte teatermand René Montaigu. Jensen taler dansk med perfekt indøvet fransk accent. Og hvis du skal i teatret og se DEN POETISK RAPTUS, så læg især mærke til, at skuespilleren ikke blot siger ord og taler, men har et kropssprog, der tilhører de store udstyrsstykker. Tom Jensen er én af de tunge drenge i dansk teater.

 

 

 

 

 

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret

Fotograf: Robin Skjoldborg

 

 

 

 

Rundtur i de mange værker

Ensemblet opfører små smagsprøver på de mange stykker, Holberg skrev – der er 33 at vælge imellem. Således ser vi eksempelvis ‘Jeppe på Bjerget’, ‘Maskerade’, ‘Jean de France’ og ‘Erasmus Montanus’. Og tro det eller ej, vi kommer også ‘backstage’ med scenefolkene, og Københavns brand i 1728 snydes vi heller ikke for.

 

Stykket har dybde, og har komediens lune, men er stærkt tilegnet for dem, der kender forhistorien. Derfor har folketeatret lavet en kort introduktion før forestillingen på Nørregade, så man bedre kan følge med. Forældre gør klogt i at undervise deres børn lidt hjemmefra, i hvem hvad hvor.

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret

Indgraveringen som vi ser den i Fiolstræde i København. Foto: Roxnakowsky

 

 

 

 

DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret, Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Josefine Tvermoes, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Jeppe Ellegaard Marling, Niels Anders Manley, Simon Kongsted.

 

Varighed: 2 timer og 5 minutter inkl. pause. DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret er også på turné landet over og vender tilbage til Nørregade i december.

 

 

Se mere om DEN POETISKE RAPTUS på Folketeatret her

 

Teaterstykket er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION