Teater

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena

En Pixi Opera

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena

Foto: Camilla Winther

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ ……. dette er en oplagt mulighed for at introducere et kommende operapublikum for en kunstart …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Det Kongelige Teater arrangerer forestillinger for børn med de klassiske og samtidigt for mange, svært tilgængelige kunstarter: Ballet, skuespil, koncert og opera. Initiativet er fremragende, for skal den nye generation have etableret en interesse for teatrets forunderlige verden, må det ske fra en tidlig alder. Alt for mange voksne har desværre ikke lyst til at gå til opera, de synes simpelthen det er for kedeligt. De sædvanlige floskler med, at en stor dame står og skriger på scenen, der sker ikke noget eller jeg forstår ikke teksten, passer ikke ind i det som opera er i dag.

 

Andre påstår at de ikke kan fordrage klassisk musik. Her er nu chancen for at tage dit barn, niece eller naboens pode med til en Pixi Opera. De fleste operaopsætninger er blevet moderniseret og librettoen, teksten, kører løbende over scenen. Hvis du er en af dem, der elsker opera og ikke ved hvordan dit barn eller barnebarn vil reagere på den, er dette en oplagt mulighed for at introducere et kommende operapublikum for en kunstart, indeholdende alle ingredienser: Musik, sang, skuespil og lidt dans.

Papageno og Papagena

I denne lille forestilling er det Mozarts opera Tryllefløjten der står på mål med en ny historie. Det er strålende at vælge Mozart, som er let tilgængelig og med iørefaldende melodier. Al musikken er den autentiske, men teksten er omarbejdet som en ny fortælling. Papageno og Papagena handler om Frederik der er operasanger og helst synge koncerter. Det går ikke helt efter planen og han skælder ud på sin ven forestillingslederen. Forestillingslederen siger til Frederik, at han skal falde lidt ned og slappe af og prøve at bruge sin fantasi noget mere. Fikst fundet på med den dobbelte pædagogiske effekt.

 

Hvis man finder nye veje i fantasien, kunne det være at oplevelsen af musikken blev forstærket. Figurerne i minioperaen tager udgangspunkt i to karakterer i Tryllefløjten. Næsten alle elementerne fra operaens virkelige verden er taget med, at være venner og uvenner og at man selvfølgelig også kan blive kærester. Frederik og Julie er helt vidunderlige som Papageno og Papagena, de synger pragtfuldt og spiller figurerne levende og med en dynamik og mimik, så alle aldre kan være med. Deres diktion er klar og tydelig. Det er rigtig godt børneteater.

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena

Foto: Camilla Winther

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julie fortæller hvad en forestillingsleder er og hendes venner, operasangeren og pianisten, kommer ind. Frederik synger: ‘Jeg synger allerhelst koncerter’ (Bald prangt den morgen zu verkünden). En stor kasse åbnes på scenen. Indholdet spredes ud på gulvet: regntøj, svømmefødder, kjole, strandting og meget andet. Det er en genial måde at skabe en dekoration på, der skal illudere strand med oppustede fugle og strandrekvisitter.

 

Fælles med publikum synger Julie og Frederik: ‘Jeg ler når jeg synger’ (Das klinget so herrlich). Teksten i sangene er en stor del af historien, som i operaen, og alle er helt med. Frederik og Julie er gode venner, men når hun taler og synger afbryder han hele tiden med enten en fløjte, eller med andre musikinstrumenter

 

Papageno synger: ‘Jeg fanger fugle, ja jeg gør’ (Der Vogelfänger bin ich ja) og den går rent ind hos børnene. Frederik og Julie har en sød gimmick om at være kærester. Der er tegnet tre firkanter på et stykke gult papir, så kan man selv krydse af i et felt, ‘ja-måske-nej’, hvis man vil.

 

‘Hvis man skal være nogens’ (Bei Männern welche Liebe fühlen), Julie og Frederik. Frederik bliver vred på Julie, fordi hun synes han driller hende. Hun bliver meget vred og skriger højt. Det er vigtigt at man kan sige undskyld. ‘Hun råbte som et krapyl’ (Ein Mädchen oder Weibchen), Frederik.

 

Både pianisten og de to sangere skiftes til at have en hånddukke der ligner både Papagena og Papageno. Den er et bindeled mellem både spillere og numrene. Børnene elsker den. ‘Hvis man har en fugl i hånden’ (Ach, ich fühl’s, es ist verschwunden), Julie. Pludselig forsvinder Julie og Frederik råber efter hende. ‘Papagena! Papagena! Papagena!’ (Papagena! Papagena! Papagena). Frederik.

 

Slutningen nærmer sig. Frederik leger frø, for en frø bliver jo forvandlet til en rigtig prins, når han får et kys af prinsessen og alt ender lykkeligt. ‘Quak quak quak’ (Pa-Pa-Pa), Frederik og Julie.

Skal opleves igen

KULTURINFORMATIONs junioranmelder, Valdemar (11 år), var til sin første opera. Han synes det var sjovt, selvom han aldersmæssigt måske lige var i overkanten, men han ville meget gerne med igen for se både opera og ballet. Så det varer ikke længe før vi atter drager afsted.

 

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena

Foto: Camilla Winther

 

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena. En Pixi Opera for børn. Det Kongelige Teater, Foyeren i Operaen. Medvirkende: Julie Meera Lindberg-Forestillingsleder/Papagena, Frederik Rolin-Operasanger/Papageno, Kristoffer Hyldig-Pianisten.

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena – se mere her for i det næste stykke tid er der mange forskellige børneforestillinger.

 

 

 

 

 

Læs eller genlæs også vores anmeldelse af ‘Opera i Danmark 1634 – 2005’ af Brian Ulrich Skovgaard, her

 

 

 

 

 

DET KONGELIGE TEATER: Papageno og Papagena er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm