Teater

FOLKETEATRET: THE HUMANS

FOLKETEATRET: THE HUMANS

 

 

 

 

 

FOLKETEATRET: THE HUMANS

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …….. kanon godt skuespil …..’

– Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Folketeatret præsenterer os for barske hverdagsrealiteter i forestillingen THE HUMANS, der netop nu spiller på store scene frem til 19. marts.

 

Vi er ikke ude i en komedie, men et nutidigt familiedrama. Skuespillerne spiller umanerlig godt og holder sig på kanten af det ikke alt for overdrevne teatralske. THE HUMANS kan sine steder give betragteren erindringer om de panduroske tv-spil mange af os voksede op med – og det er positivt ment.

Plot i THE HUMANS

Vi er til thanksgivingmiddag i New York hos, datteren Brigid Blake, og hendes kæreste Richard Saad. Stemningen er udmærket og hyggelig OG NEJ – forvent ikke en ny ‘festen’, hvor incest skeletterne vælter ud af skabet – dette har forfatteren Stephen Karam (f. 1980) klogeligt holdt sig fra. Ofte ser vi dette incest-kort trækkes i snart sagt mangt en sammenhæng, hvis forfatteren har skrevet sig selv op i en krog og er kørt lidt fast i sit manuskript – den slags fiksfakserier skånes vi for.

 

 

 

 

 

 

 

 

FOLKETEATRET: THE HUMANS

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

Hvad handler denne familiemiddag så om? Hvad der sker, hvorfor og hvordan skal man naturligvis se i forestillingen. Men, almindeligheder på godt og ondt bliver glimrende formidlet – mange familier vil kunne nikke genkendende til problemstillingerne, og helt sikkert vil en livlig debat pågå efter at have set THE HUMANS – forvent at sætte tid til side sammen som familie efter at have nydt dramaet – reflekter og samtal.

6 hovedroller

Skuespilpræstationerne er unikke. Ingen er fejlcastede eller ligegyldige. De 6 skuespillere er praktisk taget alle hovedrolleindehavere på hver deres måde.

 

Lars Brygmann er den midaldrende familiefader. Hans præstation undgår ‘fjollerifælden’ og han kører frem med alvor og portrætterer den kejtede faderfigur Erik Blake.

 

The one and only, Ditte Hansen, har sat sin naturlige charme på hold og er den husmoderlige mor, Dierdre, der er lidt småsjusket. Hun er udearbejdende og deltager i frivilligt arbejde med flygtninge. Skønt at se, at Ditte Hansen også mestrer denne småskæve rolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teateranmeldelse

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

 

Paw Henriksen, Richard, er den tilkommende svigersøn, som er kæreste og samboende med Brigid. Henriksens rolle i dramaet er en slags ankermand, der binder trådene sammen. Skuespilleren er meget ‘på’, og falder i ét med sin rolle.

 

Ægteparrets to døtre spilles af Nanna Skaarup Voss og Lucia Vinde Dirchsen – Aimee Blake. Aimee er advokat og døjer med forskellige helbredsproblemer. Lillesøsteren Brigid er on and off studerende og er også lidt småarbejdsløs, sammen med lidt sort arbejde on the side. Begge er usædvanlig virkelighedstro.

 

Bedstemor er dement og spilles fra kørestolen af Marianne Høgsbro. Hun bliver passet af forældreparret på godt og ondt. Den nydelige Høgsbro forstår at spille pasningsparat olding uden slinger i valsen, men med passende griseri.

Et portræt af os selv

THE HUMANS på folketeatret er en satsning med nutidig alvor. Folketeatret har tidligere vist os ‘Ordet‘ af Kaj Munk, og disse undertoner er bestemt at spore i dette udfordrende teaterstykke.

 

Enkelte steder bryder lette krusninger af teatralsk overdrivelse igennem, andre steder, dog kun få gange, kommer den lidt klicheagtige humor frem til overfladen – disse jokes vi alle kender og har hørt før. Når det er sagt, vil alle, der glæder sig over kanon godt skuespil, kunne sætte sig til rette og nyde den ca. 100 minutter lange forestilling.

 

Nyd scenografien! Vi ser en lettere miserabel ‘new yorker lejlighed’ i to etager – og så er den endda gennemsavet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOLKETEATRET: THE HUMANS

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se mere om FOLKETEATRET: THE HUMANS her

 

 

 

Se flere anmeldelser fra FOLKETEATRET her

 

 

 

 

FOLKETEATRET: THE HUMANS er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION