DET NY TEATER: MISS SAIGON
AKTUELT Teater

DET NY TEATER: MISS SAIGON

DET NY TEATER: MISS SAIGON

 

 

 

 

DET NY TEATER: MISS SAIGON

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …….. store følelser bliver formidlet, så de når helt ud i publikums hjerter ……’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Alle har vi hørt om Vietnamkrigen og dens grufulde konsekvenser, hvor millioner af vietnamesere og tæt ved 60.000 amerikanske soldater døde foruden en masse sårede. Det er i slutningen af denne krig musicalen MISS SAIGON foregår.

Opbygning

Musicalen MISS SAIGON har skelet kraftigt til operaen Madame Butterfly, der så sin uropførelse i 1904 og som bygger på novellen Madame Butterfly fra 1898.

 

MISS SAIGON kan nu opleves på Det Ny Teater til og med 7. maj 2023. Musikken er af Claude-Michel Schönberg, som står bag adskillige musicals bl.a. Les Misérables og skrev filmmanuskriptet og bearbejdede musikken til filmatiseringen af samme. Tekster er af Richard Maltby Jr. og Alain Boublil, som har haft et mangeårigt samarbejde med Claude-Michel Schönberg og bl.a også skrev teksterne til Les Misérables samt mange andre musicals. Forestillingen er på dansk oversat af forfatteren og digteren Peter Laugesen.

 

Musicalen havde uropførelse i London i 1989. Forestillingen havde skandinavisk premiere på Østre Gasværk i 1996 med Morten Grunwald ved roret. MISS SAIGON har endelig også i nullerne aflagt både Aarhus og Odense en visit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DET NY TEATER: MISS SAIGON

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

Hvad handler MISS SAIGON om?

Musicalen handler om en marinesoldat fra den amerikanske ambassade, som forelsker sig i en lokal barpige, der hedder Kim. De har et forhold i de sidste par uger af krigen. Det er ikke bare et tilfældigt forhold, men pludselig noget, der stikker meget dybt. Han lover at tage hende med til USA, men midt i al tumulten med evakueringen af den amerikanske ambassade i april 1975 bliver de adskilt.

 

Chris gør alt for at finde Kim, men må til sidst opgive. Så han formoder, at hun som sydvietnameser er død, da nordvietnameserne indtager Saigon. Marinesoldaten tager hjem til USA, men har ikke glemt sin elskede. Da Chris imidlertid har opgivet at finde hende igen starter han et nyt liv i USA og Kim er overladt til sig selv. Hvordan mon det går?

 

Man får et indblik i krigens rædsler. Kims forældre er blevet myrdet og hendes by er blevet brændt af. Hendes fader har lovet hende væk til en mand, men ham ønsker hun ikke at følge, hun vil hellere forsørge sig selv og klare sig så godt, hun kan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DET NY TEATER: MISS SAIGON

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

 

Opsætningen, DET NY TEATER: MISS SAIGON

Skuespillerne synger med eminent perfektion. Der er tempo over forestillingen og navnlig andet akt er fascinerende og indeholder ovenud unikke overraskelsesmomenter.

 

Engineer som en af hovedrolleindehaverne ses i skikkelse af Kim Hammelsvang. Hans skuespilportefølje er meget lang. Senest så vi ham i ‘Atlantis‘ i Tivolis koncertsal. Han spiller eventyrligt som den afdankede, skrupelløse, alt for pengene, Engineer, en luderkarl til fingerspidserne og som vi så ofte har set, falder Hammelsvang i eet med sine roller. Drømmen om Amerika er altoverskyggende for Engineer.

 

Kim, som har den kvindelige hovedrolle, spilles af Linda Arunee Olofsson, synger fortræffeligt og mestrer de høje toner, så kasketten blæser af. Hun er den blide, standhaftige kvinde, der kæmper for sin overlevelse.

 

 

 

 

 

 

Kim Hammelsvang

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian Lund har den mandlige hovedrolle og agerer Chris Scott, der synger fabelagtigt og er god til at formidle følelser. Han skildrer manden, der forsøger at holde sammen på sig selv og komme videre.

 

Thomas Høj Falkenberg er John Thomas og kræver nærmest ingen introduktion, da han i musicalsammenhænge med god grund er allestedsnærværende. Han spiller Chris’ loyale ven.

 

Dertil kommer et omfangsrigt emsemble, som yder et væsentligt bidrag til den vellykkede forestilling.

 

Det Ny Teaters version af den populære musical varer alt i alt 2 timer og 50 minutter, hvor der bliver sunget hele vejen igennem. Derfor en ægte musical, som præsenterer os for en kompromisløs scenografi.

 

MISS SAIGON er en rørende forestilling, hvor store følelser bliver formidlet på en eklatant måde, så de når helt ud i publikums hjerter.

 

 

 

 

 

 

Musical

Foto: Gudmund Thai

 

 

 

 

 

 

 

Se mere om DET NY TEATER: MISS SAIGON her

 

 

 

 

 

 

 

DET NY TEATER: MISS SAIGON er en anmeldelse af G.Boeholt, KULTURINFORMATION