Kunst

HAEGUE YANG på SMK DOUBLE SOUL

HAEGUE YANG på SMK

DOUBLE SOUL

 

 

✮✮✮✮

 

 

Statens Museum for Kunst

Installationsfoto, Haegue Yang: Double Soul, SMK, 2022. Foto: Jan Søndergaard

 

 

Vores nationale kunstmuseum, bedre kendt under navnet Statens Museum for Kunst, har en forpligtelse over for nationen om at servicere danskeren med både retrospektive udstillinger, men også samtidskunst. Forpligtelsen minder på mange måder om den public service forpligtelse, vi kender fra DR. Dette formår museet så udmærket og har da også sådan en som Direktør Mikkel Bogh i spidsen.

 

Det betyder, at vi er vidne til eksempelvis senest den store vellykkede PIRANESI udstilling. I de senere coronaår har vi været omkring DANSK GULDALDER, ANNA ANCHER og endelig også den nyligt fremviste ‘EFTER STILHEDEN – kunstens kvinder tager ordet’ i anledning af 50 året for kvindesagen.

 

 

 

DOUBLE SOUL af Haegue Yang

 

Haegue Yang, Sonic Intermediate – Tripodal Shapeshifter after Ferlov Mancoba, 2021.

SMK, gave fra Ny Carlsbergfondet. Foto: Anders Sune Berg

 

 

En verdenskunstner besøger SMK – DOUBLE SOUL af Haegue Yang

Turen er nu kommet til sydkoreansk samtidskunst. Udstillingen DOUBLE SOUL af Haegue Yang (f. 1971) indtager SMK frem til august. Haegue Yangs værker er verdensberømte og har da også været på MoMA i New York. Flere af værkerne har år på bagen, men Yang ‘piller’ ved sine værker og fornyer dem undervejs, så på den måde er værkerne altid nye og friske.

 

Vi mødes af sære blandinger af skulpturer, installationer, lydværker, dufte og malerier. Vores danske Pia Arke har undertiden været en stor inspirationskilde for kunstneren, da Arke netop koncentrerede sig en del om koloniseringen – i hendes tilfælde Grønland – i Haegue Yangs tilfælde ‘vestliggørelsen’ af Asien og det transkulturelle møde eller sammenstød med Europa og Østen.

 

 

DOUBLE SOUL af Haegue Yang

Haegue Yang, Non-Indépliable, nue – Lifting Up. Foto: Niels Lyksted

 

 

Dobbelt værket ‘Sonic Intermediate’ er to finurlige skulpturer, der netop er blevet erhvervet til Statens Museum for Kunst med hjælp fra Ny Carlsbergfondet. Her er ‘Sonic Intermediate – Six-Fingered Wayfarer after Arke’ netop inspireret af Arkes geodætiske landkort og viser en globus. Materialer til dette dobbeltværk inkluderer både skorstenshætter og små bjælder i tusindvis, og kunstige blomster.

Gips i et plastikkrus

Andre værker er langt mere simple og vi finder ligefrem plastikkaffekrus, som kunstneren har hældt flydende gips i fra vores allesammens timer i formningslokalet. Endelig er der også readymades i form af fritsvævende daskende persienner – der ligner noget fra IKEA – en af mine medanmeldere var dybt uenig med undertegnede, og mente bestemt persiennerne var fra JYSK. Vi finder eksempelvis disse readymades på Skulpturgaden, hvor ‘Silo of Silence’ drister sig til at blande sorte og blå persienner på gigantisk vis fra gulv til loft.

 

 

 

 

 

DOUBLE SOUL af Haegue Yang

Haegue Yang, Silo of Silence – Clicked Core, 2017. Foto: Niels Lyksted

 

 

 

I værket ‘Multiple Mourning Room’ fra 2012 ser vi en fornyelse af det bedagede fotoværk, som rundt regnet er 5 x 13m. Her er vi ude i et computermanipuleret fotografi af Hiroshima, og til lejligheden har Haegue Yang været på opdagelse i Nationalmuseets etnografiske samling og indsat forskellige effekter fra Grønland.

Forbudt for børn

Er man til de mere grænseoverskridende og neglebidende gys kan man også betragte vasketøjsstativer med lavenergipærer og ledninger – her er vi ude i noget, der er lidt forbudt for børn, eller er det bare pacifisme?

 

 

 

 

DOUBLE SOUL af Haegue Yang opleves på SMK

 

Haegue Yang, Sonic Intermediate – Six-Fingered Wayfarer after Arke, 2021.

Courtesy: SMK, gave fra Ny Carlsbergfondet. Foto: Anders Sune Berg

 

 

 

 

 

 

 

Hvor om alting er, kan DOUBLE SOUL af Haegue Yang opleves på SMK helt frem til 31. juli 2022. Herefter kan vi blandt andet ane i horisonten en kommende stor Henri Matisse udstilling.

 

 

Se mere om HAEGUE YANG på SMK, DOUBLE SOUL her

 

 

Redaktionen retter en særlig tak til fotograf Niels Lyksted

 

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION