Litteratur

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER

 

 

 

 

 

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER

Omslag Muusmann Forlag/Foto Anne-Kathrine Palm Schelde 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. en flot, fabelagtig, enkel og inspirerende kogebog ……’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Kogebogen ’Maden i mit liv – AIRFRYER FAVORITTER, opskrifter, tips og tricks’ er nærmest blevet min madbibel, der guider os igennem retter tilberedt i den lille, men 100 % effektive airfryer-skuffe.

 

Mit store skrummel af et gaskomfur med indbygget gasovn på Vesterbro, der heller ikke under byfornyelsen var udskiftnings berettiget, led optændingsdøden i 1994 og det tog jeg som et tegn på at jeg ikke skulle lave nogle ovnretter i mit liv.

 

Siden da har jeg kun levet af gryde- og panderetter i et meget begrænset omfang, da madlavning heller ikke har haft min interesse som i overhovedet, og gasovnen er blevet brugt til opbevaring af potter og pander.

 

Men med airfryer opfindelsen har mit mad liv taget en markant drejning og jeg har i lang tid set frem til at modtage forfatteren Anne-Kathrine Palm Scheldes ellers udsolgte kogebog ‘Maden i mit liv -AIRFRYER FAVORITTER, opskrifter, tips og tricks’, fra Muusmann Forlag, der så endelig i tredje oplag er modtaget på matriklen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER

Flæskesteg med sprøde svær og tilbehør. Foto: Githa Schultz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forside, indhold og flæskesteg

Forsiden er decideret indbydende med Danmarks nationalret, mundvandet løber og får nærmest flæskestegen til at ligne en historie om en glad og sund økogris (med krølle på halen), der plaskede og legede sorgløst i mudder, inden den endte sine dage som ret, pyntet med grønt på toppen.

 

Forsidens farvekombinationer er smukke og mit flæskestegsresultat af opskriften på side 82 og 83 ’Flæskesteg med sprøde svær’ tilberedt i min Onyx Cookware TM Airfryer – 5L, er helt lig med sprøde svær og saftigt kød, som opskriften lover.

 

Jeg har brugt væden fra bunden af min airfryer til sovs og selvom jeg kun har lavet flæskesteg tre gange i mit liv; den ene gang, da jeg boede i New York på en opskrift jeg har fra min mor; har jeg aldrig lavet sovs før fra bunden, men ved at jeg nu kan.

 

‘Maden i mit liv – AIRFRYER FAVORITTER, opskrifter, tips og tricks’ indledes med indholdsfortegnelse og forord og en side om bogen, efterfulgt af guide med spørgsmål og svar til hvad en airfryer er, og hvordan man behandler sin airfryer. Derefter sider med nemme airfryer opskrifter og beskrivelser af airfryer-tilbehør samt konverteringsforklaring fra ovn til airfryer og så når vi til opskrifterne.

 

Kogebogen er forfatterens bedste opskrifter inddelt i afsnit om morgenmad, snacks og lette retter, aftensmad, tilbehør, bagværk og desserter. Der er mere end 70 opskrifter på hverdagsmad til hele familien, med et touch af kunst og verden.

 

Hvem vil ikke gerne lære at bage knækbrød, lave dadler med bacon, bage en Pavlova med hindbærskum og bær i sin airfryer, hvor min vellykkede flæskesteg med sprøde svær lå lige før.
Airfryer livet minder om min tid som stewardesse, hvor jeg foretrak at arbejde i flytypen CRJ, der ligesom en airfryer er lille, ligetil, hurtig og overskuelig. Alt kan nås indenfor en arms længde, samtidig med man multitasker let som en leg, hurtigt pakket ud og hurtigt pakket af vejen, meget lidt støj, nærmest usynlig røg og ingen lugt fra køkken/galley

 

Og som den ultimative plus bonus – En hurtig opvask, ingen svedig afrensning på knæ i mørket af en ovn, der er fedtet til og fedtet ind i oliesprøjt og indtørrede madrester.

 

 

 

 

 

 

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER

Bagt tomatsuppe med basilikum + hvidløgsbrød. Foto: Anne-Kathrine Palm Schelde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kartofler og kogebogs ambitioner

Jeg elsker kartofler i alle former og afskygninger og falder straks for opskriften ‘Dobbeltbagte kartofler med ost’ på side 50 og 51. Min ambition er at invitere en ven til middag, der ikke holder sig tilbage på den allerhumoristiske måde, hvis smagen ikke passer. Og fordi jeg aldrig har lavet mad i mit liv- eller de retter kan tælles på to hænder, udover jeg blev smidt ud af husgerningstimerne i folkeskolen, tilbereder jeg en generalprøve på opskriften dagen inden vennen kommer, da der er noget på spil.

 

Retten består af bagekartofler og otte ingredienser og resultatet er i al ubeskedenhed lækkert og velsmagende. Jeg er selv målløs over at jeg kan lave mad, fordi jeg seriøst aldrig har haft lyst til det, før jeg fik en airfryer.

 

Jeg lavede frikadeller i 1980’erne til en kæreste og vores kat; Ikke engang katten ville spise det, men ok; hvem kunne vide at årtier efter blev vidunderet airfryer opfundet og kogebogen ’Maden i mit liv – AIRFRYER FAVORITTER, opskrifter, tips og tricks’, så dagens lys.

 

Da min ven ser de fire bagekartofler på sin tallerken, halveret og pyntet som i kogebogen, udtrykker han at han nok ikke kan spise så meget, hvilket jeg næsten lader som om, jeg ikke har hørt.

 

Da vi sidder til bords og sludrer, ser jeg pludselig at alt på hans tallerken er væk, mens jeg kun er halvvejen igennem retten. Selv kartoflernes skralder, hvor fyldet lå i har han spist og det er lige før at emaljen på tallerkenen også er skrabet for spor.

 

Inderst inde er jeg lykkelig over at retten er så vellykket, fordi det giver mig blod på tanden næste gang jeg skal lave en middag og at turde kaste mig ud i en lidt mere omfattende ret fra bogen i flydende form og med flere ingredienser på side 54 og 55 nemlig ‘Bagt tomatsuppe med basilikum +hvidløgsbrød.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER

Dobbeltbagte kartofler med ost. Foto: Githa Schultz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak for dejlig mad

Det er fuldt forståeligt at kogebogen ’Maden i mit liv – AIRFRYER FAVORITTER, opskrifter, tips og tricks’ allerede er på tredje oplag, fordi det er en flot, fabelagtig, enkel og inspirerende kogebog. Og nogle gange tænker jeg på at det er lidt ærgerligt at jeg ikke har haft lyst til at lave mad, nu hvor halvdelen af mit liv er gået.

 

Men hellere sent end aldrig og med airfryer i mit liv, er jeg blevet oprigtig sulten og elsker at lave mad til mig selv og nu også til andre takket være kogebogen; begge dele føles som manden i mit liv.

 

Da jeg modtog bogen læste jeg bogens overskrift som – Manden i mit liv, ikke maden i mit liv. Den fejllæsning skyldes måske at mændene i mit liv altid har lavet aftensmaden, og jeg har så taget opvasken. Men det er der i den grad ændret på, nu hvor jeg selv kan skabe de lækreste retter i yndlingsskuffen med hjælp fra kogebogen.

 

 

 

 

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER, Maden i mit liv – opskrifter, tips og tricks’ af Anne-Kathrine Palm Schelde. Udgivet på Muusmann Forlag.

 

 

 

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER – se mere her

 

 

 

 

Kogebog: AIRFRYER FAVORITTER er en anmeldelse af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm