Litteratur

KOGEBOG: Den dovne vegetar

KOGEBOG: Den dovne vegetar

 

 

 

 

 

 

KOGEBOG: Den dovne vegetar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. det her virker …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny vegetarkogebog har set dagens lys: DEN DOVNE VEGETAR. En ny måde at tænke madlavning på, hvor du kan give dig selv lov til at bruge den tid du har lyst på kogekunst. Forfatteren har været igennem et langt forløb med depression og stress og har erkendt, at den eneste vej frem er at lytte til sig selv og sine behov. Måske opstår de nogle gange slet ikke, men så er det alligevel helt i orden at sidde og kigge ud i luften og tænke på ingenting. Jeg ved, at mange har haft og kan have det, som Camilla Skov. Den evigt nagende dårlige samvittighed over ikke at have kræfter til at nå det hele, kan slå en totalt ned i et sort hul.

Det SKAL helst være nemt

Som Camilla skriver, kan det godt være svært at nå det hele, derfor skal man tage dovenskaben tilbage! Uhh, det er lidt af et statement, for er det muligt at tage pauser, at lade tingene foregå i slowmotion? Måske kan det lade sig gøre for nogle. Ikke alle har den mulighed, men her kommer Camillas opfordring så ind i billedet, vi bliver måske nødt til at omstille vores tankegang og levevis, hvis vi ikke alle sammen skal gå ud ad en tangent, uden mulighed for at kunne vende tilbage. De fleste opdager først at de har et problem, når de sidder i kviksand til halsen. Stop op, træk vejret og se om det er i dag du skal starte dit nye liv i første gear.

 

Madlavning uanset hvad, tager tid, men noget mere and andet. Dette er Camilla Skovs tredje kogebog og hun har en sjov indgangsvinkel til det at kokkerere. Camilla startede sit madunivers i 2018. Hun har en populær Instagram profil. Mange holder af at have en kogebog til inspiration, jeg er selv en af dem, når det evindelige spørgsmål opstår: hvad skal vi have til middag! Denne er inddelt i 7 afsnit: Hverdagens helte, Hurtiglavet mad, Pastasnask, Plademad. Afsnittet Frysemad er mad i lidt større portioner, der kan fryses ned og gemmes. Suppedaseri. Salater til flere dage og Fika, er lidt kager.

Kombi

Personligt kan jeg godt lide at kombinere vegetarretter med lidt kød. Ikke hver dag, men hvis man lægger vægt på at gøre en del ud af vegetarretterne, bliver kødindtaget successivt mindre. Camillas opskrifter er velsmagende og faktisk lige så nemme, som de giver udtryk for. Jeg har prøvet et par stykker. De var vellykkede.

 

Jeg havde kødspisende gæster, så jeg besluttede at lave Rabo de Toro, som er en spansk sammenkogt ret og en af mine favoritter. Kogt på oksehaler, tilsat grøntsager og rødvin. Den koger i tre til fire timer, man blender saucen og serverer enten med pommes frittes eller kartoffelmos. Det er her vegetarretterne kommer ind i billedet. Mine gæster kunne selv vælge om de ville supplere med kødet. Jeg kan så afsløre, at det ikke var ”Raboen” der blev spist op.

To retter testes

Jeg havde valgt to retter fra DEN DOVNE VEGETAR. Den ene var Sichuan stir fry, den anden Katsu curry. Det jeg specielt godt kan lide ved Camillas opskrifter er, at der er et alternativ for nogle af ingredienserne. Det er noget jeg tit mangler i en opskrift. Man føler sig ofte fastlåst.

 

I Sichuan stir fry skulle der bruges tofu, men man kunne også tage et par æg. Jeg syntes det blev for meget med tofuen til Raboen og den anden ret der også skulle steges, derfor valgte jeg røræg. Her skulle laves en sovs af soya, sort eddike, sesamolie, Crispy Chili Oil og lys sirup. Spidskål, rødløg og grønne bønner svitses på panden. Æggene steges for sig. Grønsagerne tilbage på panden og steges videre i sovsen. Æggene på, færdig.

 

Så var det Katsuens tur. Blomkål i skiver paneres i mel, æg og pankorasp. Steges brune på begge sider. Vildt simpelt og det bedste jeg har fået længe. Sesam agurkesalat på en ny måde er et forsøg værd. Soya, eddike, sesamolie, sukker, hvidløg, sesamfrø, chiliflager og agurk. Skær agurken i skiver, rør dressingen sammen, hæld over og lad det stå mindst en time.

 

Så er det ved at være tid til serveringen. En superlækker middag. Jeg måtte erkende at Raboen ikke havde været helt nødvendig, til gengæld var der mad til fryseren.

En klar (an)befaling

Jeg kan stærkt anbefale DEN DOVNE VEGETAR, både den fine peptalk, men sandelig også den meget gennemarbejdede kogebog. Jeg har efterfølgende lavet Tex mex-fries. Nemt med grønsagerne på en plade i ovnen. Trin 1: Grøntsager ind. Trin 2: plade ud, nye ting på. Trin 3: serveres med en salsasovs på toppen. Love it. Jeg håber I har fået inspiration til at lave lidt nem mad i hverdagen. Ja, det er sagt mange gange, men det her virker. Velbekomme.

 

 

KOGEBOG: Den dovne vegetar. En hyldest til hvile, genveje i køkkenet og gode måltider. Forfatter Camilla Skov. Udgivet på forlaget Grønningen 1.

 

 

 

 

KOGEBOG: Den dovne vegetar – se mere her

 

 

 

KOGEBOG: Den dovne vegetar er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm