Musik

Niels Lyksted til Susan Ørum

Niels Lyksted til Susan Ørum

Lys i efterårsmørket

 

 

Sommeren og de lyse nætter er forbi for i år. Derfor må vi ty til alternative energikilder i de kommende måneder, når vi har behov for tryghed og varme.

 

Et godt alternativ er forestillingen LYS I MØRKET, som vi forleden kunne opleve på Bartof Station. Arrangementet fandt sted i stationens intime, underjordiske koncertlokale, og varmen fik vi i form af Susan Ørums personlige fortællinger tilsat Tom Lindbys fine guitarakkompagnement.

 

Konceptet med underholdende fortællinger kædet sammen med velklingende sange kender vi fra Niels Hausgaards koncerter overalt i Danmark. Hvor Hausgaard har leveret bidende samfundssatire akkompagneret af Kristian Alvad i mere end 30 år, er samarbejdet mellem Susan Ørum og rock/pop-guitaristen Tom Lindby af nyere dato. Og indholdet adskiller sig klart fra Hausgaards politiske satire, idet Ørum baserer sine fortællinger på egne erfaringer – ofte med bittersøde erfaringer om (naive) håb, der ikke bliver indfriet.

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyksted til Susan Ørum

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

Farverige personer

Idealerne for det perfekte liv finder vi i dag på de sociale medier. Her opridses forventningerne til, hvordan vi skal klæde os, hvordan vi skal opføre os, og hvilke mål vi skal sigte imod for at få succes her i livet. Inderst inde ved vi godt, at idealerne er urealistiske, men måske er de alligevel vejen til lykken? Man ved aldrig!

 

De sociale medier var ganske vist ikke opfundet, da Susan Ørum var ung, men også dengang var der forventninger fra omgivelserne, man skulle leve op til. Og det var heller ikke nemt i hendes ungdom. Mens kammeraterne rejste ud i verden for at gå på opdagelse, havnede Susan på det nærmeste bistandskontor. Det førte til et sommerophold på en højskole, og naturligvis de første erfaringer med kærligheden. Den uopnåelige drømmefyr hed Victor. Det var ham med det skæve smil og de grønne øjne. Han ville redde verden – men han havde ikke tid til at redde hende!

 

Og så var der selvfølgelig Punk, der skulle blive hendes bedste ven. Han havde farvet sit enorme hår orange og brugte sort eyeliner. Den skæve eksistens udråbte revolutionen fra en ølkasse, efter at have drukket øl i rigelige mængder. Punk havnede i bz-bevægelsen og flyttede ind i et småkriminelt kollektiv på Vesterbro.

 

Det er kort sagt nogle af de farverige personer, vi møder i Susan Ørums univers. Hvor meget der er virkelighed, og hvor meget der er fantasi, skal jeg ikke gøre mig klog på, men underholdende var det i hvert fald. Som bekendt fremmer sproglige finurligheder og overdrivelser forståelsen.

 

 

 

 

Niels Lyksted til Susan Ørum

© Niels Lyksted – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

Dyster socialrealisme

Normalt forventer man, at et show begynder i det mere stilfærdige for så at ende i det helt store klimaks. Men sådan var det ikke i dette tilfælde. Her begyndte vi med skæg og ballade – ganske viste med eftertænksomme undertoner. I forestillingens anden del blev det derimod langt mere alvorligt – undertiden ligefrem dystert.

 

Vi tog tilbage i tiden. Langt tilbage. Faktisk til begyndelsen af 1900-tallet, hvor Susan Ørums familiesaga tog sin begyndelse. Det var dengang, hvor oldefaren blev sendt ud at tjene som 8-årig på grund af fattigdom i familien, og hvor den unge pige fra missionsforeningen “kom galt afsted”. Siden førtes vi gennem arbejdsløshed i 1930’erne, 2. verdenskrig, gullaschbaroner, statussymboler, hesten Klaus og det at blive overhalet af samfundsudviklingen. En dyster socialrealisme, men ikke uden humor. Men heldigvis var der lys for enden af tunnelen. Hvad det går ud på, skal jeg ikke afsløre her. Lad mig blot henvise til forestillingens titel “Lys i mørket”.

 

Modigt tænkt og fint udført af begge medvirkende. En nærværende og personlig fortælling, som uden tvivl vil finde sit publikum på de mindre, intime spillesteder!

 

 

 

Niels Lyksted til Susan Ørum – LYS I MØRKET

 

Varighed: 2 x 40 minutter
Susan Ørum: Fortælling, vokal, manuskript & komposition
Tom Lindby: Musik, vokal & komposition
Instrueret af: Maja Clementsen

 

 

Lyt til SOMMERENS LYS her

 

Se mere om MØRKETAL her

 

 

 

LYS I MØRKET er anmeldt og fotograferet af Niels Lyksted. Se mere om Niels Lyksteds seneste bogudgivelse her: AMAGER FÆLLED