REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør
AKTUELT Teater

REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør

Louise Frevert er til teaterfestival

REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør

La Extraordinaria Compania Ele. Photo: Del Midi photographie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalen er et flerårigt tilbagevendende event. Den har eksisteret siden 2004. Passage Festival er en blandet landhandel der byder på forestillinger af snartsagt enhver art. Du kan se Nycirkus, avancerede klovneforestillinger, klassisk gadeteater og ikke mindst eksperimenterende scenekunst. Dette er stedet hvor der er mulighed for at vise hvad der rør sig ikke alene i det eksperimenterende teater, men også se hvilke emner og ideer der er tidens tone. Det kan være indenfor politik, miljø, køn, racisme etc.

 

Hvert land har sine egne dagsordner at skulle tage stilling til, men mange af grundtankerne er jo ens på tværs af landegrænser. Mange af projekterne vil give anledning til diskussioner og samtaler hos tilskueren, og det er det der er meningen med teater, at kunne skabe dialog. Så er det i virkeligheden lige meget om man sympatiserer eller ej med synspunkter vi bliver konfronteret med, bare det at der bliver skabt en samtale er halvdelen af missionen i teatrets verden.

 

 

 

 

 

 

 

REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør

Jane Blond. Dansk Rakkerpak. Foto: Søren Kløft

 

 

 

 

 

Europæisk teater

Igennem mange år har festivalen opbygget et stort netværk til den internationale eksperimenterende teaterscene. Der bliver iværksat mange fantastiske projekter og forestillinger vi aldrig hører eller ser. Det er nu muligt at se hvor stor fremdrift, entusiasme og mod vi kan se på den internationale teaterscene. Der er events fra bl.a. Belgien, Ungarn, Estland, Spanien, Frankrig, England, Holland og selvfølgelig Danmark. De medvirkende er professionelle performere, skuespillere og dansere.

Et grønt tema

Festivalen er i år gået et skridt videre og har indledt et større samarbejde i italiensk-nordisk regi, hvor der vil blive lagt mere vægt på det som er tidens største omdrejningspunkt: Den grønne agenda på flere måder. Faktisk er man allerede startet på det, ved at lægge forestillinger i Helsingørs kirkekvarter, omhandlende bæredygtighed. Mange af projekterne er samlet under navnet: Passage Planet.

 

For hvert år bliver festivalen større og mere omfattende. Der skal lidt af en planlægning til, for at kunne koordinere 150 forestillinger på 6 dage og i år har man igen valgt ikke alene at der skal spilles i Helsingør, men også i Hornbæk, Ålsgårde og Espergærde, så flere kan få glæde af forestillingerne.

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert er til festival

Square two – Tall Tales Cie. Photo: Megan Zondervan

 

 

 

 

 

 

En STOR festival

Jeg har svært ved at se hvordan man skal kunne proppe flere tiltag ind i festivalen uden at mange af de glimrende forestillinger vil drukne. Man kan simpelthen ikke nå se alt hvad der foregår og hvordan skal man kunne vælge, hvis der ikke er kendskab til det hele og man bare er nysgerrig efter at opleve noget nyt og spændende?

 

Festivalen må ikke miste sin charme og intimitet. Foreløbig kan den nogenlunde overskues, men den må ikke kun blive for en lille elitær skare, der optræder for hinanden. Så hellere sprede den ud over flere dage. Det er et fantastisk initiativ og Helsingør Teater har gjort en stor indsats, tak for det. PASSAGE Festival arrangeres af Helsingør Teater og er støttet af Statens Kunstfond, Helsingør Kommune og af EU’s Creative Europe program. Tag op og oplev en vild forunderlig verden på hjørnet af Sjælland.

 

 

 

Det Olske Orkester er også tilstede med deres vandreforestilling ‘Den sidste udflugt’ – læs Freverts anmeldelse her

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert er til festival

Echapee Vieille TOF Theatre. Foto: Alain Moreau

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør – se program her

 

 

 

REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør. International Street Theatre Festival. Slutter d. 5. august 2023. – se mere her

 

 

 

 

REPORTAGE: Passage Festival i Helsingør er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm