Interview Rejser Teater

ROMEO + JULIE, Hamletscenen – SHAKESPEARE FESTIVAL 2021

ROMEO + JULIE

 

 

Hamletscenen

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

Hamletscenen

SHAKESPEARE FESTIVAL 2021

 

 

 

“Klassikeren ROMEO + JULIE bliver blæst ud med fulde drøn på Hamletscenen”

-J. Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

Sidste års corona-nedlukning af ‘teatret på Kronborg’ har i år bidraget til en mangeartet udvidelse af programmet med en lang række besøgende teatre, der tæller lige fra dukketeater til tragedie og danseforestilling til komedie – og programmet strækker sig helt frem til næste år på forskellige scener i Helsingør.

 

 

Hamletscenen

 

Genforeningen

Teatret Møllen fra Haderslev har således et besøgende ensemble, der bider skeer med Romeo og Julie af William Shakespeare (1564-1616). Forestillingen er blevet til via et samarbejde mellem sønderjyder og nordtyskere – altså ‘grænselands’ borgere.

 

Ideen opstod i forbindelse med 100-året for genforeningen, men ROMEO + JULIE blev som så mange andre coronaramt og forestillingen kunne først præsenteres i år 101-året for genforeningen.

 

Opsætningens greb er spændende og enestående. Der tales eksempelvis både tysk og dansk – flere af skuespillerne bestrider begge sprog. Kvinder spiller gerne manderoller og vice versa. Med andre ord sættes de to hovedpersoners kærlighedshistorie op mod hinanden som var de synonymer på henholdsvis Tyskland og Danmark, uden man dog skal lægge for meget i parallellen.

Teatret Møllen

Teatret Møllen viser os ikke teatralsk skolekomedies dilettanteri, men mønstrer en uovertruffen professionalisme. Skuespillet når hele vejen ud til bagerste række. Især de unge skuespillerinder langer øretæver over disken og giver smæk for skillingen.

 

Som Julie ses Andrea Spicher. Og sikken dog den unge kvinde kan skrappe op, vi kommer ned i nerven i skuespilkunsten. Forelskelsen bringer Julie ud over scenekanten med begge teatermasker.

 

 

 

ROMEO + JULIE

 

 

Vi ser også Iza Mortag Freund i en herrerolle, hvor stunts er indøvet så godt, at man trækker blankt.

 

 

ROMEO + JULIE

 

 

 

Den nydelige Connie Tronbjerg spiller præsten med de gode ideer, der ikke er så gode endda.

 

Ole Sørensen spiller ‘ammen’, med overbevisning.

Alt spiller

Teater Møllens ensemble tæller ikke kun flere håndfulde dygtige skuespillere, men også stuntkoordinator, scenemester, lyd og lysfolk. Gammelt og nyt mødes i forestillingen – man føler det meget ‘Shakespeare-gammeldags’, samtidig med at det har et moderne anslag. Kostumerne er moderne og samtidig gammeldags. ROMEO + JULIE er et gennemført stykke håndværk, hvor samarbejde er nøgleordet.

 

Scenografien er forholdsvis enkel i form af sorte kasser, der er sat sammen, men det fungerer perfekt sammen med lyssætningen og lydsiden med musik. Lyden var i øvrigt høj, men ikke for høj – tydeligvis dygtige folk. To skærme hjælper med den tyske oversættelse.

En nedskalering, men med udvidet program

I pausen fik jeg vekslet et par ord med Hamletscenens direktør Lars Romann Engel. Som han sagde, ‘havde pandemien gjort, at man har måttet nedskalere lidt i år’, men samtidig har den driftige Romann Engel spredt festivalen mere ud og tænkt i nye baner. Sidste års nedlukning ryster ikke den garvede teatermand.

 

 

SHAKESPEARE FESTIVAL 2021

 

 

 

Se hele det mangfoldige program her: https://hamletscenen.dk/forestillinger/

 

Se mere her: https://www.teatretmoellen.dk/

 

Fotograf: Mikkel Dysted

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION