Kunst

Sophienholm – Metamorphoser

Sophienholm – Metamorphoser

Sophienholm – Metamorphoser

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

‘……. fremragende og fylder i indtryk ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

Metamorphoser på Sophienholm handler om den verden, vi lever i, hvor alt kan forandres, forvandles, omdannes, omformes. Det meste kan desuden forhandles eller købes. Der kan foretages omformning af det, som er virkeligheden og i stedet kan det blive forandret enten til ukendelighed, forskønnet eller trukket i en hel anden retning. Grænserne bliver udvisket.

Samtidskunst

7 samtidskunstnere udstiller i de smukt beliggende lokaler, der danner en rolig ramme om disse værker, der både er humoristiske, voldsomme, groteske, blide og originale. Nanna Abell har f. eks. tre værker med som er- burde være solstole. Solstole forbinder vi med noget positivt, sol, varme, ferie, men her er det resterne, der er tilbage. Skelettet på stolene er rustne, bikinierne er det, der er tilbage af personerne og det efterlader beskueren med en tomhed. Det er som om forandringen sker foran dig, mennesket forsvinder ganske stille.

 

 

 

 

 

Sophienholm – Metamorphoser

 

 

 

 

Videoinstallation

Medusa er en videoinstallation, der tager pusten fra en. Så simpel, men yderst virkningsfuld. Medusa har alle dage haft en både dragende og skræmmende effekt på mennesket. Denne kvinde fra den græske mytologi havde levende slanger voksende ud af sit hår, og fik skåret hovedet af. Videoen er et stillbillede, hvor en hånd holder det blodige hoved i håret. Kameraet panorerer langsomt nedad, så vi ser hele hovedet og langsomt opad igen. Du fornemmer, hvordan det har været en levende person og du opdager langsomt, at det er det ikke. En forandring fra liv til død. Sif Itona Westerberg har også et stort relief, håndudskåret i gasbeton. Normalt er relieffer fabrikeret i marmor, men her ser vi, at en forvandling kan ske, når tingene bliver skabt i nutidens materialer.

 

 

 

 

Sophienholm – Metamorphoser

 

 

 

 

Metamorphoserne

Alle syv kunstnere bidrager med værker, der fint illuderer metamorphoserne i vores tid. Helene Nymann har en videoinstallation, hvor fantasien bliver sat på prøve og det viser sig at være en vandsnegl. Christine Overvad Hansen har en stor spændvidde og arbejder i så forskellige materialer som strudsefjer, sølv, bronze, noget med pels. Det kommer der bl.a. næsten menneskelige, organiske skulpturer ud af. Kinga Bartie maler store smukke drømmeagtige billeder. De er diffuse i udtrykket og drager dig ind i en verden, hvor du ikke ved, om du drømmer eller er vågen. Det efterlader et stærkt, sigende udtryk af druknedød, mareridt, kærlighed, en transformation til en anden verden.

 

De to øvrige kunstnere er Amalie Smith og Johanne Helga Heiberg. Amalie Smith har en billedserie med infrarød lignende farve, der tager udgangspunkt i en statue fra Athen. Johanne Helga Heiberg har et værk spundet over Enheduana, som blev kendt som verdens første forfatter. Sophus Helle har i 2020 gendigtet værket med titlen: Dronning over verdens magter.

 

 

 

 

 

 

 

Sophienholm – Metamorphoser

 

 

Besøg Sophienholm

Sophienholm i Lyngby er en lille perle, der er et besøg værd. Nok er det ikke en stor udstilling, men hvad angår indhold er den fremragende og fylder i indtryk. Beliggenheden er også vidunderlig og indbyder til en tur i parken, hvor der er skulpturer.

 

 

Sophienholm – Metamorphoser kan opleves indtil 6. november 2022

 

Se mere om Sophienholm – Metamorphoser her

 

Fotograf: Ture Andersen

 

Sophienholm – Metamorphoser er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION