Interview Musik

Tag ikke fejl! – Hiphopmusikken lever som podcast

Tag ikke fejl! – Hiphopmusikken lever som podcast

 

Vi ser en rød tråd fra The Roots i dag tilbage til Grandmaster Flash i firserne

– Peter Goth og Jesper Jensen, værter på podcasten Holdbar Hip Hop.

 

I en tid, hvor de store musikkanaler lukker på stribe, findes der heldigvis alternative medier, som varetager de smalle musikgenrer. Et af dem er podcasten Holdbar Hip Hop, hvor du hver måned kan blive ajourført om både ny og gammel hiphopmusik.

 

Fredag aften er der beats og rap i højttalerne. Fra et studie på anden sal i Christianshavns Beboerhus pumpes der funky hiphop ud til lytterne. Værterne er de to pladesamlere og hiphopkendere Peter Goth og Jesper Jensen.

 

 

Podcasten Holdbar Hip Hop præsenterer cremen af hiphop for både begyndere og kendere.

 

”Vi savnede selv et medie, der formidlede hiphoppens rige musiktradition på en ordentlig måde. Hiphop er i dag den mest populære musikgenre i verden, og vi ser en rød tråd fra The Roots i dag tilbage til Grandmaster Flash i firserne”, siger Peter og Jesper. De mødte hinanden i Københavns pladebutikker og har begge dyrket hiphop, siden den kom til Danmark i firserne.

 

Podcasten præsenterer både den nye musik og historien, den bygger på. Så der spilles både spritnye digitale filer og slidte vinylplader, og der er aktuelle gæster i studiet. Hvert program har et aktuelt tema, der formidles ved hjælp af konkrete plader. Det vigtigste er nemlig at få spillet de bedste numre og at komme ud i krogene.

 

”For at være ærlig startede vi faktisk podcasten for at have et sted at spille vores pladesamlinger”, griner Peter og Jesper.

Hele pakken

Hver podcast forløber som et live DJ set, hvor sangene mixes sammen til længere rytmiske forløb afbrudt af information om sangene og kunstnerne. Der bliver nørdet igennem om obskure breakbeats og det rigtige kassettebånd at optage mixtapes på (!), og værterne deler gerne deres egne oplevelser og holdninger.

 

Omgivelserne passer godt til den uformelle, men seriøse formidling. Studiets vægge er dækket af koncertplakater, luften bærer præg af en liberal ryge- og alkoholpolitik, og på varme sommeraftener kan rytmerne bringe temperaturen på kogepunktet.

 

Blandt gæsterne er producerne Steen Rock og Mike B, DJ Nyber og den legendariske københavnergruppe Dope Soulotion med Al Agami. Og gæsterne kan ofte lokkes til at spille et DJ set eller rappe et nummer, hvilket værterne er ret stolte af at kunne præsentere, især i disse coronatider, hvor det er småt med DJ’s og koncerter ude i byen.

 

 

Hiphop-kendisser som Steen Rock og DJ Nyber besøger studiet og giver et nummer og en autograf.

Både for unge og gamle

Peter og Jesper arbejder begge med medier og kommunikation til daglig. Men begejstringen for hiphop er ikke aftaget siden ungdommen. Peter har arbejdet deltid i pladeforretninger i over 10 år, og Jesper har lavet dokumentarfilm om hiphop. Det er tydeligt, at de brænder for at dele begejstringen med andre interesserede:

 

”Det kan være teens, der lige har opdaget Kanye eller Biggie. Voksne, der hørte Run-DMC i K.B. Hallen i ’88, men har fået travlt med job og børn. Eller nogle som os, der ikke har fået hørt den dér ukendte, fantastiske single”, siger de.

 

De store medier bliver ofte kritiseret for ikke at spille nok smal musik. Og når de lukker en efter en, bliver udbuddet endnu mindre. Men her kan podcasts være et alternativ.

 

”Selvom nettet principielt har gjort al musik tilgængelig for alle, er det godt at få en kvalificeret formidling af den. Man skal jo vide, hvad man leder efter. Og der er altså megen god hiphop, som stadig kun findes på sjældne vinylskiver fra gamle dage. Eller måske genudgives de i få hundrede eksemplarer, som hurtigt bliver udsolgt. Dem spiller vi selvfølgelig også!”, fastslår Peter Goth og Jesper Jensen.

 

10 uundværlige rapplader ifølge Holdbar Hip Hop

Roc Marciano ‘Marcberg’ (2010)

Madlib & MF Doom ‘Madvillian’ (2004)

Ghostface Killah ‘Supreme Clientele’ (2000)

Juggaknots ‘Juggaknots’ (1996)

Nas ‘Illmatic’ (1994)

A Tribe Called Quest ‘Midnight Marauders’ (1993)

Above The Law ‘Livin’ Like Hustlers’ (1990)

MC Lyte ‘Eyes On This’ (1989)

Eric B & Rakim ‘Paid In Full’ (1988)

Grandmaster Flash m.fl. ‘Rap Attack’ (1982)

 

Hør Holdbar Hip Hop

Sidste fredag i hver måned kl. 18:00-20:00. Næste gang: 28. august.

 

Vigtige links:

 

facebook.com/holdbarhiphop

 

instagram.com/holdbarhiphop

 

http://ch-radio.dk/netradio/

 

https://www.mixcloud.com/HoldbarHipHop/

 

 

Indlægget er leveret af Holdbar Hip Hop – © All rights reserved