Litteratur

DAMER DER VAR FOR MEGET

DAMER DER VAR FOR MEGET

 

 

 

 

 

 

DAMER DER VAR FOR MEGET

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ ……….. et granatchok for borgerskabet ……..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Kvindernes kamp er ikke en ny opfindelse. Den har eksisteret i mange århundreder, men i begyndelsen af 1800-tallet tog den for alvor fat. I hele Europa og i USA opstod det, som man kalder feminismens første bølge. Den omhandlede kvinders ret til uddannelse, afskaffelse af kønsnormer, kvinders valgret, bedre arbejdsvilkår og kvinders ret til at have deres egen økonomi.

DAMER DER VAR FOR MEGET I Skandinavien

I Skandinavien opstod der venskaber mellem kvinder der havde noget på hjerte. De var kunstnere, rebeller og helt deres egne. De var en lille flok, men ud fra tidens målestok fyldte de utroligt meget. De formåede at forene sig, måske ikke ligefrem i en fælles front, men med kraftige røster der rystede borgerskabet. Det var almindelige kvinder, der havde fået nok af at skulle underlægge sig tidens normer. Især ville de ikke sætte deres egne behov og frihedsbegreber til side, for at kunne leve som de ønskede. Ligestilling var et ukendt begreb og disse kvinder satte spørgsmålstegn ved, hvorfor det forholdt sig sådan. Kunne kvinder ikke have samme ret til at eje ejendom? Have samme seksuelle frihed som mænd? Ligestilling både i hjemmet og i samfundet?

Foregangskvinderne

Kvinderne blev en tsunami i kølvandet på Georg Brandes radikale stemme i samfundsdebatten, sammen med Herman Bang, Holger Drachmann, Sophus Schandorph, Gustav Wied og mange flere. Tæppet blev revet væk under fødderne på det bedre borgerskab både i Norge, Sverige og Danmark. Det havde sin pris for mange af disse kvinder, der blev ugleset af samtiden. Det var utænkeligt at man blev skilt og derefter levede alene med sine børn. Kvinder kunne ikke følge deres fysiske behov, det kunne mændene.

 

I denne bog er disse 13 fortræffelige kvinder trukket helt frem i front: Victoria Benedictsson, Elin Wägner, Anne Charlotte Leffler, Edith Rode, Mathilda Kruse, Karin Michaëlis, Oda Krohg, Ester Blenda Nordström, Agnes Henningsen, Anna Munch, Ragnhild Jølsen, Erna Juel-Hansen, Gerda Wegener. Vi følger dem og deres liv fra 1884-1919. Bogen indeholder øvrigt nogle pragtfulde tidstypiske billeder af damerne.

Georg Brandes

København var nærmest en smeltedigel, når det drejede sin om litteratur, poesi journalistik, nær sagt alt hvad der havde med det skrevne ord at gøre. Det skyldtes ikke mindst Georg Brandes (1842-1927). Brandes blev en katalysator for denne grøde af kvindelig frihedstrang og oprør der ulmede. Han blev anset for ikke alene at være det åndelige centrum i Skandinavien, han havde nærmest status af superstjerne.

 

Denne lille mand med det stærke blik og ordet i sin magt, bedårede mange af denne bogs kvinder. Han hjalp dem også med at kunne se deres eget værd og talent. Hans ansættelse på Politiken, gjorde Brandes til den vigtigste litteraturkritiker i Skandinavien. De modige kvinder lærte hinanden at kende på tværs af landegrænser. Nogle rejste til Paris, hvor både mandlige og kvindelige forfattere samledes og knyttede relationer.

 

Hvis vi synes 60´erne og 70´erne var oprørstider, så vil jeg efter at have stiftet bekendtskab med ”De damer” her, trække hvert et ord jeg tidligere har udtalt om vores oprørske og frie ungdom, tilbage. For den tids normer, må det have været som et granatchok for borgerskabet.

Ikke blot kedelig opremsning

Fra 1884-1919, følger vi kvinderne, der fletter sig ind og ud af hinandens historie. Det gør bogen levende og interessant, så det ikke bare er en opremsning af personer og årstal. Du kan forholde dig til tiden, hvor korsetterne faldt og kvinderne kunne selv vælge deres partnere. Denne bog er en vigtig dokumentation om kvinders kamp og ret til frihed og ligestilling. Disse kvinder turde, og de gjorde det, som blev anset for usandsynligt på daværende tidspunkt.

 

DAMER DER VAR FOR MEGET er skrevet i et letflydende sprog. Du får lyst til at vide mere om både kvinderne og samtiden. Der er en udførlig kildefortegnelse bagerst. Tak for det! Der er kun en anke ved denne bog, hvorfor er den ikke skrevet tidligere??? Alle uanset alder og tilhørsforhold, bør læse om disse fremsynede kvinder. Der er vist stadigvæk et par bjerge der skal bestiges!

 

DAMER DER VAR FOR MEGET Forfatter: Sara Alfort. Udgivet på forlaget: Gads Forlag i samarbejde med Golden days.

 

 

 

Se mere om DAMER DER VAR FOR MEGET her

 

 

 

 

 

 

DAMER DER VAR FOR MEGET er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION