Litteratur

Middelalderen: Fritid og forlystelser

Middelalderen: Fritid og forlystelser

Træning, morskab, og tidsfordriv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Middelalderen: Fritid og forlystelser

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… en af de mest underholdende bøger jeg længe har læst …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er en fantastisk informativ og ikke mindst underholdende bog, Kåre Johannessen har begået. Han ved hvad han taler om. Som uddannet i middelalderarkæologi og cand.mag. i historie, er han en stor kapacitet på sit felt. Samtidig har han hele sit liv haft fokus på tilværelsen i middelalderen.

 

Jeg var til et middagsselskab og tænkte, at jeg ville fortælle min bordherre om den spændende bog jeg var ved at læse. Jeg begyndte at fortælle om nogle af de fritidsaktiviteter man havde i middelalderen. Han blev nærmest glasagtig i blikket. Jeg gav ikke op så hurtigt og fortsatte uanfægtet. Efter et par minutter var interessen hos ham blevet vakt. Jeg fortalte, at jeg var helt og aldeles solgt og at det ikke var så kedeligt som det umiddelbart kunne lyde, tværtimod. Der kom en livlig samtale ud af det. Alene diskussionen om leg i det hele taget var interessant.

Indholdet

Træning, morskab og tidsfordriv kunne sagtens være en titel på en bog om 2023, men her er det i stedet de sidste 1000 år i Danmark der er omdrejningspunktet. Det mest overraskende er den lille forskel der er på fritidssyslerne før og nu. Der har været mange grunde til at dyrke sport, gå på jagt, spille spil, danse, afholde turneringer og meget andet og det er der også i dag. Vi gør vores kroppe stærke til at kunne udholde fysiske strabadser, øge vores motorik og balance og holde vores hjerner i gang, med f.eks. skakspil, brætspil, kortspil, musik, terningspil, sang etc. Der er ikke megen forskel på før og nu. Dog foregik mange af sportsaktiviteterne meget mere voldsomt end i dag. Mange kampe kunne nærmest blive så voldsomme at de var invaliderende for de implicerede parter.

Omfattende research

Kåre Johannessen lægger ikke skjul på, at det kan være vanskeligt at være sikker på at kildematerialerne er korrekte, men der findes alligevel megen dokumentation fra middelalderen. Vi har malerier, tekster, kalkmalerier og meget andet. Der kan dog være et problem og det er fra hvem materialet kommer. For det meste var det kun overklassen der kunne læse og skrive, ergo blev det dens aktiviteter vi har fået indblik i, men vi kender adskillige tegninger eller billeder af bønder, der f.eks. spiller bold.

 

I middelalderen var arbejdsliv og fritid ikke adskilt som i dag, det kom først senere med industrialiseringen. Alligevel har middelalderens folk ikke haft mere end måske 200 arbejdsdage om året. Der var en usigelig masse helligdage og arbejdsdagene har været lange. Tingene hang sammen som en stor del af dagligdagen. Man har ikke opdelt fritid og morskab op så rigidt som vi gør i dag. Grænserne var mere flydende.

 

Selvfølgelig var der aktiviteter der skilte sig ud, markedsgøglere, sjov med dyr, digte, poesi samt litteratur/fortællinger. Teater var også et vigtigt underholdningselement. Man havde teatertrupper der rejste rundt og optrådte med mere eller mindre lødige stykker og så var der dukketeatret. Det har været kendt i hele Europa igennem de sidste 700 år. I dukketeatret kunne man udtrykke alt det, som ellers skulle pakkes ind. Bl.a. kunne politiske budskaber, at gøre grin med kongen, eller skose magteliten, være eksempler på hvordan man kunne slippe for repressalier for at krænke nogen.

Narren

En af de mest legendariske skikkelser fra middelalderen er narren. Alle kender den lille skikkelse med hat, hvor der sidder klokker eller æselører på. Historien om narren fortoner sig lidt i tågerne, idet han eller hun, ofte er blevet kædet sammen med gøgleren, hofnarren og hofdværgen. Det er helt usandsynligt at vi i dag ville synes at en person med et synligt handikap, kunne have en underholdningsværdi.

8 hovedafsnit

Bogen er delt op i 8 hovedafsnit og vi kommer rundt i alle kringelkrogene. Holdsport og kappestrid. Turneringer. Professionelle entertainere. Teater og anden gadeuorden. Digtere, poesi og litteratur. Dans og musik. Sjov med dyr. Spil, legetøj og andre mærkværdigheder. Det hele er med. Det er en af de mest underholdende bøger jeg længe har læst. Kaare Johannessen har et sprudlende og letforståeligt sprog. Sagt på en anden måde, han forstår at formidle emnet på en nærmest fnuglet måde. Han har udgivet tre andre bøger om middelalderen, ‘Magt og mennesker i Danmarks middelalder’, ‘Lyst og lidenskab i middelalderen’ og ‘Mørkets skabninger-middelalderens gruelige gestalter’. Jeg har desværre ikke læst dem, men det skal jeg nu.

 

Hvis man troede at middelalderens mennesker var tørvetrillere, kan man godt tro om igen. Man har bare lyst til at vide mere. God fornøjelse.

 

 

Middelalderen: Fritid og forlystelser – se mere her

 

 

 

 

Middelalderen: Fritid og forlystelser. Træning, morskab, og tidsfordriv i Middelalderen. Forfatter: Kåre Johannessen. Udgivet på forlaget Turbine.

 

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse om ‘Verdens lege’ her

 

 

 

 

 

 

Middelalderen: Fritid og forlystelser – er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm