Film Rejser

PROXIMA – En film af Alice Winocour

PROXIMA

En film af Alice Winocour, 107 minutter
Angel Films A/S
Premiere: 16. juli 2020
Medvirkende: Eva Green – Matt Dillon

 

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

 

“Medrivende film om adskillelse af mor og datter, da moderen skal ud i rummet som astronaut”

 – G.Boeholt, KULTURINFORMATION

 

Ligestilling i rummet

 

I filmens indledning ser man, at moderen Sarah bader sin datter Sally på 7 år. Man ser det tætte og nære forhold de to har, hvor de sludrer hyggeligt sammen. Moderen er spillet troværdigt af Eva Green, kendt fra bl.a. James Bond filmen ‘Casino Royale’. Datteren Sally (Zélie Boulant) leverer også en fin præstation.

 

Sarah aftaler med faderen, som hun er skilt fra, at datteren Sally skal bo hos sin far i Darmstadt, mens hun er på træningslejr og ude i rummet i et år. Mor og datter taler fransk sammen. Faderen bor i Darmstadt i Tyskland og er astrofysiker, spillet af Lars Eidinger, som huskes fra den tyske tv-serie ‘Babylon Berlin’. Lars Eidinger spiller godt som den lidt forvirrede, distræte far.

Plottet

Sally er både ordblind og talblind, så det er udfordrende for hende at skulle skifte skole, fordi hun nu skal bo hos faderen. Mor og datter forholdet må trives på distancen og Sarah skal forholde sig til Sallys vanskeligheder i skolen dels med forholdet til de andre elever og undervisningen, som datteren beretter om pr. telefon.

 

Vi følger Sarahs træningsprogram som astronaut inden afrejsen til ‘International Space Station’. Sarah bliver trænet i Rusland og hendes co-astronauter kommer med underforståede kringlede antydninger om kvinder i rummet. Hun får også at vide, at hendes træningsprogram ikke må være så hårdt, mellem linjerne forstås, at det kan hun jo nok ikke helt klare, fordi hun er kvinde.

 

PROXIMA

 

Hovedpersonen er på træningslejr og træner bl.a. at se tingene på hovedet, løber 15 km om dagen og skal sove ude i den frie natur. Hun siger til Sally, at det kan være hun ser en ulv, for ulve er Sallys yndlingsdyr. Mens Sarah foretager disse øvelser, kommer Sally galt af sted, så det gør adskillelsen mellem mor og datter endnu hårdere.

 

De skal tre astronauter ud i rummet franskmanden Sarah, amerikaneren Mike og russeren Anton. Selve træningsopholdet foregår i Rusland. Sarah taler både fransk, engelsk, tysk og russisk.

 

Mor har lovet Sally, at de sammen skal se den rumraket, som mor skal sendes op i. Det foregår på en spændende måde, men man skal se filmen for at se, hvordan det spænder af.

 

Sarah møder også nogle udfordringer med sin datter, da nogle af farerne ved opsendingen bliver gennemgået. Det er svært for Sally at tackle.

 

Endelig opstår der også et helbredsproblem, så spørgsmålet er, om moderen Sarah overhovedet kommer af sted på sin mission?

 

PROXIMA - En film af Alice Winocour

 

 

PROXIMA – En film af Alice Winocour

 

‘Proxima’ kunne udmærket være en oversentimental film. Det er et sentimentalt emne – adskillelse af mor og datter, men det er ingen tåreperser og den forholder sig nøgternt til realiteterne. Filmen forholder sig mere konkret til affæren – hvad det indebærer i forholdet til datteren, at moderen skal sendes ud i rummet.

 

Sarah er ikke den første kvinde, der måske skal forlade sit barn for at virkeliggøre drømmen om at blive sendt af sted som astronaut. Adskillige kvinder har gjort det, hvilket også fremgår af filmen. En af de mandelige astronauter Mike, der ses i Matt Dillons skikkelse, har også børn, men hans kone passer dem, mens han er væk. Dette gør Sarah også opmærksom på, da han stiller sig noget uforstående over for Sarahs situation. Her er det så som så med ligestillingen. Se filmen!

 

 

Premiere: PROXIMA – En film af Alice Winocour, 16. juli 2020: Grand Teatret, Valby Kino, Øst for Paradis, Nicolai Biograf Kolding….

 

Indlægget er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION