Film

SKYGGEN I MIT ØJE – en film af Ole Bornedal

SKYGGEN I MIT ØJE – en film af Ole Bornedal

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

“Mesterværk, Mesterværk, Oscar ….”

-G. Boeholt KULTURINFORMATION

 

 

 

SKYGGEN I MIT ØJE

 

 

 

 

Filmen SKYGGEN I MIT ØJE handler om bombningen af Den Franske Skole i København i marts 1945, altså sidst i anden verdenskrig. Skolen bliver fejlagtigt bombet i stedet for Shellhuset i København. Hensigten var at bombe Shellhuset, der var Gestapos hovedsæde i Danmark under anden verdenskrig. Tyskerne var ved helt at optrevle modstandsbevægelsen i Danmark og dette ville danskerne gerne sætte en stopper for ved at bombe Gestapos hovedkvarter.

 

 

 

 

SKYGGEN I MIT ØJE

 

 

 

Bombningen var ventet af tyskerne og som bekendt havde man anbragt en del modstandsfolk på øverste etage i bygningen som bombeskjold. Men da RAF skal bombe Shellhuset forulykker en maskine og styrter ned ved Den Franske Skole på Frederiksberg Allé. Da der er røg og brand der, hvor flyet er forulykket, tror nogle af de efterfølgende RAF fly, at det er målet og bomber derefter skolen, mens præcisionsbombningen af Shellhuset pågår, hvor modstandsfolkene redder livet.

 

 

 

SKYGGEN I MIT ØJE

 

 

 

Mister talens brug

SKYGGEN I MIT ØJE starter med, at man følger tre børn under anden verdenskrig: Henry, Rigmor og Eva. En dag i Jylland hvor Henry (Bertram Bisgaard) er på vej på cykel ser han en bil med tre unge piger og en chauffør. Der indtræffer en katastrofe og Henry bliver stum af chokket. Han bliver tilset af en læge, der forsøger at forskrække ham ved en noget hårdhændet behandling, men intet hjælper.

 

 

 

Ole Bornedal

 

 

 

 

For at forsøge at afhjælpe hans handicap bliver han sat i pleje hos sin kusine Rigmors familie i København. I Jylland er han bange for den store blå himmel. Derfor er det godt at komme til København, hvor de høje huse skygger for himlen. Børnene følges ad til undervisningen på Den Franske Skole.

Børnenes egen verden

Bornedal ser det fra børnenes perspektiv helt ned i detaljen. Krigen til trods lever de i deres børneunivers, hvor deres største udfordring er kagedamen, der ligner en flodhest og sælger ‘forgiftede’ kager.

 

 

 

Ole Bornedal

 

 

 

 

Man ser, at børnene sorgløst er i gang med at indspille et teaterstykke, da bombningen af skolen starter. De bliver dirigeret ned i kælderen, hvor søster Theresa (Fanny Bornedal) forsøger at holde modet oppe hos dem. Der bliver sat en redningsaktion i gang og børn bliver sendt på hospitalet. Henry bliver sat ind i hjælpearbejdet, men hvordan klarer han det, når han ikke kan tale? Man ser enkelte personers kamp i det, de ikke ved, om er deres sidste timer. Man ser de ligger i murbrokkerne i kælderen. Overlever vores hovedpersoner?

 

I bombningen den 21. marts 1945 omkom 86 børn og 18 voksne.

Tvivlerne

Den unge nonne Teresa er lidt ‘tvivlende’. Har hun overhovedet mødt Gud? Er han der overhovedet? Hvad hvis hun foretager sig noget, som Gud forbyder, vil han så vise sig for hende med det samme? Ligeledes møder vi den unge danske nazist Frederik (Alex Høgh Andersen), der også er begyndt at tvivle på sine idealer. Er det det rigtige, han står for? Bør han behandle andre mennesker, som han gør? Instruktøren viser her sin storladne Hollywood status og viser os ikke en ulykkelig og tør fortælling om en skole, der bliver bombet, men dramaturgien bringer os tæt på mennesker og konflikter i deres sind og levned. Og det lykkes for Ole Bornedal.

 

 

 

Ole Bornedal

 

 

 

 

 

Piloternes kamp i cockpittet

SKYGGEN I MIT ØJE udmærker sig ved, at den så detaljeret beskriver, hvordan flyene, der skal bombe Shellhuset flyver lavt for at undgå radaren, piloternes kamp i cockpittet og hvordan præcisionsbombningerne finder sted.

 

 

 

Piloternes kamp i cockpittet

 

 

 

 

Der er altså tale om et genialt Bornedalsk greb, hvor en national tragedie menneskeliggøres, så vi suges ind under huden på filmens persongalleri på en nærværende måde.

 

 

 

Ole Bornedal

 

 

 

Ole Bornedal

 

 

 

 

SKYGGEN I MIT ØJE – en film af Ole Bornedal, er at finde overalt i landets biografer lige nu.

 

 

Se forfilm her

 

Se trailer her

 

 

 

 

Tak for invitationen Pari Khadem:-) Film & Tv Gruppen i DJ støtter de danske film og deres bio event er åben for alle. Det eneste du skal gøre er: Følg @filmogtvgruppenidj og meld dig til bio event.

 

 

Indlægget er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION