SOPHIENHOLM KUNSTHAL - PETER CALLESEN
AKTUELT Kunst

SOPHIENHOLM KUNSTHAL – PETER CALLESEN

SOPHIENHOLM KUNSTHAL – PETER CALLESEN

På dybt vand

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL - PETER CALLESEN

Foto: Anders Sune Berg. Flod/Oversvømmelse, 2023, Peter Callesen

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ ……… Det er sjældent vi ser papirklip af denne kaliber …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Der er altid en stor forventning til den nye udstilling på Sophienholm. Man kan ikke forestille sig at de kan blive ved med at overgå sig selv, men det er muligt. Chef for Sophienholm, Barbara Læssøe Stephensen, formår at tiltrække kunstnere med noget på hjertet. Det bliver aldrig prætentiøst, tværtimod, er alle udstillinger af stor diversitet. Spændvidden er bred og moderne.

SOPHIENHOLM KUNSTHAL – PETER CALLESEN

Sommerens store udstilling er ingen undtagelse. Vi møder kunstneren Peter Callesen, der med sine papirklip og akvareller, sætter fokus på vandet. Vand i alle afskygninger. Som kunstneren selv påpeger, er det ikke en klimaudstilling, men en fremvisning af vandet i forskellige sammenhænge. Selvfølgelig er der alligevel givet et hint til den globale klimakrise i mange af værkerne, idet klimaet ligger Callesen meget på sinde. Det er en fin måde at fortælle beskueren nødvendigheden af vand, ved at skildre det i en kontekst der får os til at kigge en ekstra gang og tænke på, hvad det er værket vil fortælle.

 

Det overordnede tema for udstillingen er vandet i alle afskygninger og hvad det betyder for mennesket. Vi vil ikke kunne eksistere uden vand. Vi er afhængige af vand. Uden vand ingen afgrøder. Intet drikkevand og vi vil dø. Siden menneskets oprindelse har vandet være den livgivende kilde og er det stadigvæk.

Papir og saks

Peter Callesen er en sand virtuos med papir og saks. Hans værker er intet mindre end imponerende. Hans fremstillinger af miniature figurer, er betagende. Små fuldendte skulpturer på 4-5 cm der har en næsten usandsynlig detaljeringsgrad. Hans værker har alle størrelser og Callesen arbejder en del i et tredimensionelt univers. Hans perspektivering af et snefnug kan ikke beskrives, det skal ses. Lad mig sige det på en anden måde – de papirklip man måske selv forgæves i årevis har prøvet at klippe, ligner et klip fra en treårig. Jo vist, det kan også have en vis charme, men man kommer helt og aldeles til kort, når man ser Callesens ekvilibristiske klippekunst. – Læs Lyksteds anmeldelse om en af forgængerne: Sabber

Budskaber

Der er mange budskaber i hans værker. F.eks. ser vi papirsskulpturen, Vi er alle i samme båd, en robåd på et stort hav, hvor vandet er mennesker. I båden klamrer små bitte figurer sig til rælingen. Globalt er vi alle i samme båd eller er vi? Når der er naturkatastrofer på den anden side af jorden, vedkommer det så mig? Et kæmpestort flådeskib er skabt af A-4 ark, som er FN´s klimarapport fra 2022. En flåde af ord skrevet af embedsmænd og politikere i en verden, hvor de fattigste lande mærker forandringerne.

Kunstneren

Peter Callesen (f.1967) er uddannet på Goldsmiths-London, Det Jyske Kunstakademi-Aarhus, Aarhus kunstskole og Arkitektskole-Aarhus. Hans motiver er for det meste inspireret af myter, dramaer fra eventyr, religioner og andre fundamentale og alment menneskelige fortællinger. De bliver under Callesens behandling omsat til fornuftsstridige og foruroligende skulpturer. Du er aldrig i tvivl om hvad hans mening med værket er.

 

 

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL - PETER CALLESEN

Foto: Anders Sune Berg. Running, 2023, Peter Callesen.

 

 

 

 

 

 

En verden af papir

Du bliver suget ind i hans univers af papir. Et skrøbeligt og forgængeligt materiale, der kræver perfektion i udarbejdelsen og fordrer respekt hos iagttageren. Det er sjældent vi ser papirklip af denne kaliber. Når vi ser Callesens små papirslotte, toppe af isbjerge, personer der flyder ud fra billedrammer, kan man ikke lade være med at tænke på H.C. Andersens silhuet- og papirklip. Callesen henter også inspiration fra hans eventyr bl.a. Snedronningen, der var en selvoptaget kvinde. I H.C. Andersens eventyr er der altid en morale af en art og modsætninger bliver sat op overfor hinanden. Hos Callesen ses også tydeligt denne dualisme. Sort og hvidt, enkelt og kompliceret, drømmende og romantisk.

 

 

 

Sophienholm er et pragtfuldt udflugtssted og beliggenheden er perfekt. Tag en tur ud i den smukke park og se samtidig den seværdige sommerudstilling. God sommer.

 

 

 

 

 

 

På dybt vand

Foto: Anders Sune Berg. Flydende Mand II/Liquid Man II, 2023, Peter Callesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL – PETER CALLESEN, På dybt vand. Udstillingen slutter 1. oktober 2023.

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL – PETER CALLESEN – se mere her

 

 

 

 

 

 

SOPHIENHOLM KUNSTHAL – PETER CALLESEN er en anmeldelse af Louise Frevert, KULTURINFORMATION