TEATERGRAD: Drømmen
Teater

TEATERGRAD: Drømmen

TEATERGRAD: Drømmen

 

 

Velfærd, Virkner og Krag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEATERGRAD: Drømmen

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. eminent og raffineret skuespil på så højt et niveau, at det sjældent ses …..’

– chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som anmelder møder man op med 6 stjerner i lommen, og med den mest diabolske mine nyder man mangler, fadæser og regulær sjusk – mens man lader den første stjerne falde ud af lommen og så den næste og måske den næste igen.

 

Efter 75 minutter i selskab med TEATERGRAD og opsætningen af ‘Drømmen’ på Sophienholm følte jeg efter i min vildmarks jakke og alle stjernerne lå der endnu – end ikke lyden kunne der sættes en finger på! Ej heller scenografien, og tilligemed var musikken og skuespillet mere end perfekt. Vi taler om professionelle og erfarne folk, der med rette snart kan drage på en omfangsrig Danmarks turné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEATERGRAD: Drømmen

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fleste er bekendt med Jens Otto Krags og Helle Virkners ægteskab. Dette kræver ikke en nærmere introduktion. I 2022 så vi det i tv-serien ‘Krag & Virkner‘ af Thure Lindhardt. Og her på bloggen har vi tidligere også anmeldt værket JOK af Bo Lidegaard – læs anmeldelsen her

Ægteskabet mellem Krag og Virkner – et godt valg

Ægteskabet er spændende af mindst 3 grunde. I efterkrigstidens Danmark har der selvsagt været mange ægteskaber i kongeriget, der på godt og ondt har haft medvind og modgang, men sjældent så ‘veldokumenteret’ et ægteskab ses som Krag og Virkners – det er den første grund – et tidsbillede af datidens samfund og af et ægteskab som sådan.

 

Den næste grund er, at parret alt andet end lige også var et kendis par og som statsoverhoved og kendt og feteret skuespillerinde, må deres ægteskab siges at være en lille smule anderledes end alle andres, samtidig med at det var chokerende almindeligt.

 

Den sidste grund, der gør dette ægteskab særligt spændende, er, at det spirede og frembar frugter under den kolde krigs mest sorte perioder – og som bekendt var parret værter for en af verdens mest magtfulde mænd nemlig Nikita Khrusjtjov, formanden for USSRs ministerråd, – endda i privaten (vist nok i øvrigt mens efterretningstjenesten testede fæces fra denne, for sygdomme og andet guf).

 

‘Drømmen’ tager således afsæt i velkendt pensum, og det er nok årsagen til forestillingens umiddelbare succes. Som publikum kan vi slappe af – historien kender vi – og det samme kan skuespillerne. Dette betyder, at skuespillerne ikke behøver at stresse over, om publikum nu har forstået handlingen, men kan hellige sig eminent og raffineret skuespil på så højt et niveau, at det sjældent ses. Stemningsskift på behændig og lynhurtig vis!

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEATERGRAD: Drømmen

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Præstationerne

På scenen ses Lise Lauenblad som Helle Virkner. Her er vi ude i så hjerteskærende godt og ægte skuespil, at man må minde sig selv om, at det hele jo ‘blot’ er teater. Man var tæt ved at fristes til at ‘bryde ind’ og hjælpe den stakkels kvinde! (Jeg formåede dog at blive på min stol!).

 

Rolf Hansen er Krag uden slinger i valsen – det vil sige med ‘vilje’ slinger i valsen mange steder og hans vredesudbrud er så rablende, at man chokeres og føler med den utro alkoholiker og den deroute, der antagelig førte til en alt for tidlig død. Igen havde man lyst til at bidrage med hjælp, over for den nedbrudte mand på scenen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEATERGRAD: Drømmen

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På instrumenter finder vi Malou Takibo og Martine Madsen, som også agerer medspillere og stykket igennem byder ind med yderst velindøvede roller af forskellig karakter. Takibo har tidligere spillet Joesphine Baker og lader intet tilbage at ønske og beklæder flere roller. Martine Madsen er også kapelmesteren, komponisten og sangtekstforfatteren bag de underbyggende numre, der rammer tidsånden i bedste retrostil – så godt at man synes, man ‘kan huske’ disse nye numre fra en forgangen tid.

Velfærden i spil

Teater er som bekendt ‘Ej blot til lyst’ – og naturligvis kom Danmark på skinnerne som ‘velfærdsstat’ og EF-medlem op igennem 60’erne og 70’erne, men hvor er vi så lige endt i dag med skattelettelser, våde bleer – og forresten herlige trusler fra det gryende genrejste Sovjet.

 

Denne aften i solen, forblev tør, men husk endelig tæppe og eventuelt regnslag – paraply er ikke i orden, da den jo i reglen ikke er gennemsigtig. Du bliver draget med ind i en anden verden og tidslomme med TEATERGRAD – Det Flydende Teater, der viser dig ‘Drømmen’ om kærlighed, velfærd, magt og dekadence.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velfærd, Virkner og Krag

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Foto: Per Morten Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

TEATERGRAD: Drømmen – se mere her

 

 

 

 

TEATERGRAD: Drømmen. Medvirkende

Lise Lauenblad, Rolf Hansen, Malou Takibo og Martine Madsen

 

Instruktør

Stine Schrøder Jensen

 

Dramatiker

Thomas Markmann

 

Komponist + sangtekstforfatter

Martine Madsen

 

Scenograf

Nikolaj Heiselberg Trap

 

Kostumedesigner

Olivia Hetman

 

Lysdesigner turné

Flora Pelle Brandt

 

Lyddesigner

Emil Sebastian Bøll

 

Produktionsleder

Josefine Bitsch

 

Kreativ producent

Christine Worre Kann

 

Idé & koncept

Teatergrad

 

Varighed

75 minutter

 

 

 

 

TEATERGRAD: Drømmen er anmeldt af chefredaktør Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION