Film Interview

DRUK af Thomas Vinterberg

DRUK af Thomas Vinterberg

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

‘Se DRUK enten før eller endnu bedre sammen med din nabo

– G.Boeholt, KULTURINFORMATION

 

I filmen ‘DRUK instrueret af Thomas Vinterberg ses fire forskellige mænd, der alle arbejder som lærere på det samme gymnasium. De er alle midt i livet. Tommy (Thomas Bo Larsen) bor alene sammen med sin hund. Martin (Mads Mikkelsen) har hustru og to børn. Han er gået lidt i stå og hustruens nattevagter er kommet til at fylde meget i deres ægteskab. Peter (Lars Ranthe) er så bange for kvinder, at han aldrig har turdet indlede et rigtigt forhold. Nikolaj (Magnus Millang) er tøffelhelten, der lever i et forhold, hvor man mest hører, at konen Amalie i en skarp tone fortæller ham, hvad han skal huske at købe ind. Desuden er børnene dygtige til at tisse i deres fælles seng om natten.

 

Livet kører ikke helt på skinner. Det hele kunne godt trænge lidt til en vitaminindsprøjtning. Men man ser, hvor sjovt de fire har det, når de er sammen og hvor omsorgsfulde de er over for hinanden. De opmuntrer f.eks. tørvetrilleren Martin med komplimenter og lovord. Der bliver også hjulpet med forbindinger, hvis der er brug for det.

 

DRUK af Thomas Vinterberg

 

En teori skal afprøves

De fire har læst en psykiaters teori om, at vi alle har en halv promille for lidt i blodet. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Det vil de gerne afprøve som et eksperiment, om det forholder sig således. Hjælper det på ens ydeevne at have en promille på en halv procent? Får man en bedre livskvalitet ved det? Hvad nu hvis man skruer yderligere op for den halve promille? Hvad hvis man får så meget promille, at tusindkronesedlerne danser ud af tegnebogen?

Kommer hele vejen rundt

Man følger de fire lærere både professionelt, privat og venskabeligt. Man kommer hele vejen rundt om personerne. Rent professionelt ser man, hvordan de engagerer sig i eleverne/børnene, de har med at gøre om det er eksamensangst eller lilleputterne, der bliver trænet i fodbold.

 

Hvordan går det så med at holde drukniveauet på en halv promille? Hvad siger familien? Kan de udføre deres arbejde? Bliver nogle mistænkelige eller kører det bare?

 

Filmen er en dejlig film, hvor man bliver helt glad i låget over at se deres venskab og hvor godt og sjovt, de har det sammen. Man ser også, hvor vidt forskelligt, det går de fire venner. For nogle smiler lykken til dem for andre går det anderledes. Filmen er i flere lag. Man kan vælge at se den som ren komedie eller at se alvoren bagved.

 

 

DRUK af Thomas Vinterberg

 

Endelig skal det også nævnes, at Susse Wold mesterligt som 81-årig spiller rektor på gymnasiet 20 år eller mere under sin alder.

 

Når man tænker på drukniveauet i Danmark og hvordan vi forbinder dansk hygge med alkohol lige fra julefrokosten og til bolværksbajeren i Nyhavn, må man sige, at det er en meget aktuel film. Vi drikker ni liter alkohol om året i gennemsnit som danskere. Vi er et land med årstidsbestemte øl og med mikrobryggerier i snart sagt hver eneste lille flække i Kongeriget, hvor mange nationer kan prale af det? Filmen DRUK er ikke bygget moraliserende op, men stiller nogle spørgsmål, hvor nogle af dem er stillet ovenfor. Thomas Vinterberg har ikke bare lavet een film – men en million film, idet hvert enkelt individ, der ser filmen, spejler sit eget forhold til alkohol og derved laver sin egen film eller fortolkning. Kom bag om filmen, om der rent faktisk fandtes alkohol på settet – klik HER.

 

Du vil være i virkelig godt selskab med filmen DRUK.

 

Fotograf: Henrik Ohsten

 

Tak for invitationen Pari Khadem:-) Film & Tv Gruppen i DJ støtter de danske film og deres bio – event er åben for alle. Det eneste du skal gøre er: Følg @filmogtvgruppenidj og meld dig til bio event.

 

DRUK af Thomas Vinterberg er en anmeldelse af G.Boeholt KULTURINFORMATION