Film

NÅR BEFRIELSEN KOMMER

Filmanmeldelse

NÅR BEFRIELSEN KOMMER

 

 

 

 

 

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER

Foto: Andreas Bastiansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. i modsætning til mange andre film når denne film ud til følelserne hos publikum …’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

I perlerrækken af danske film, der har været præsenteret om Anden Verdenskrig får denne nye film NÅR BEFRIELSEN KOMMER premiere. Senest anmeldte vi sidste år DE FORBANDEDE ÅR 2, som også omhandlede Anden Verdenskrig.

Ny vinkel

Denne gang er det med en noget anden vinkel, da NÅR BEFRIELSEN KOMMER handler om de mange tyske flygtninge, der kom til Danmark lige før krigen sluttede og umiddelbart efter denne. Vi møder en familie, der leder en højskole og pålægges af tyskerne at give husly til over 500 flygtninge. Det sætter dem i et dilemma: Skal de hjælpe de tyske flygtninge og blive dømt som forrædere? Hvis familien ikke hjælper flygtningene risikerer mange at miste livet. Hvad skal de gøre? Skal de vælge at gøre det forkerte eller skal de vælge at gøre det forkerte?

Regulering af assistance

Der er helt klare regler fra starten for, hvor meget højskolen vil hjælpe de tyske flygtninge, som tyskerne har pålagt Ryslinge højskole på Fyn at tage imod. De tyske flygtninge er på flugt fra Den Røde Hær. Højskolen pålægges til at begynde med at tage imod 200, men det ender på 523. Hvor skal de gøre af alle de flygtninge? Skolen skal fortsat køre med elevundervisning og eleverne bor på skolen.

 

Men dilemmaet opstår, da der udbryder tyfus blandt tyskerne, der bor som sild i en tønde og der fremkommer stor dødelighed. Skal man hjælpe nu af næstekærlighed og bl.a. skaffe medicin til de syge eller skal man holde fast ved, at de er fjenden og derfor afstå fra at hjælpe og lade mange dø?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER

Foto: Andreas Bastiansen

 

 

 

 

 

 

 

Hvem er familien?

Faderen i familien, højskoleforstanderen Jacob, spilles af Pilou Asbæk. Han spiller godt som den faste og solide klippe. Han lægger sin sjæl i den splittelse han føler og ønsket om samtidig at passe på sin familie. Overfor ham agerer hans hustru Lis (Katrine Greis-Rosenthal). Hun har udseende som en rigtig landkvinde, der har sværere ved at stå fast på principperne. Hun virker troværdig i sin eftergivenhed overfor de internerede.

 

Vi følger en spændende udvikling, hvor deres søn 12-årige Søren udvikler sig fra at være en almindelig legende dreng til at tage livet alvorligt ved at engagere sig i modstandsbevægelsen og de syge tyskere.

 

Familien føler sig under stor pression og en tung byrde. Uanset hvad de vælger, vil det afføde katastrofale konsekvenser.

Andre udmærkelser

Som højskolens bestyrelsesformand Lauritz Hansen ses Ulrich Thomsen, som især udmærker sig i sin rolle, som den faste kompromisløse mand, der først og fremmest tænker på skolens tarv.

 

Underviser på højskolen ved navn Birk spilles af Morten Hee Andersen, som spiller overbevisende som modstandsmanden, der går hele vejen.

 

Peter Kurth kendt fra Babylon Berlin, hvor han spillede Bruno Wolter som den korrupte politimand, spiller her Heinrich, den tyske nazistiske læge. Han er den eneste læge i lejren og vil inderligt gerne hjælpe sine landsmænd. Han spiller lige så godt og indlevende som i Babylon Berlin og er en meget kapabel skuespiller.

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER formidler nogle humanitære problemstillinger og fremstiller skismaet om næstekærlighed og loyalitet, hvor går grænsen for, hvor meget og hvornår man skal assistere? Hvor meget skal man gribe ind og hjælpe, når det er forbudt?

 

I modsætning til mange andre film når denne film ud til følelserne hos publikum. Man føler dileammet, familien står i med hensyn til, hvor vidt de skal hjælpe de syge tyskere. NÅR BEFRIELSEN KOMMER er bygget langsomt op, så man når at føle med udviklingen i filmen og dens svære beslutninger.

 

 

 

 

 

 

 

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER

Foto: Andreas Bastiansen

 

 

 

 

 

 

 

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER er en film af Anders Walter.

 

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER er åbningsfilm i næste sæson af Biografklub Danmark.

 

 

 

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER – se trailer her

 

 

 

 

 

NÅR BEFRIELSEN KOMMER er anmeldt af G.Boeholt, KULTURINFORMATION