Worth
Film

WORTH – en filmanmeldelse✮✮✮✮

WORTH

– en filmanmeldelse

 

Worth

 

 

✮✮✮✮

 

 

Filmen WORTH beskæftiger sig med de efterladte og pårørende for ofrene til tragedien den 11. september 2001 med terrorangrebene på World Trade Center i New York og Pentagon.

 

WORTH illustrerer, hvordan man forsøger at kompensere de pårørende med et pengebeløb på ofrene til den menneskeskabte katastrofe. Men hvordan gør man det? Hvordan vurderer man et menneskelivs værdi i penge? Filmen WORTH er baseret på en sand beretning.

 

Advokat Ken Feinberg (70-årige Michael Keaton huskes for et væld af roller, for de fleste er han kendt fra Batman filmene) er af USA’s myndigheder blevet udpeget til at stå for en fond, hvor man kan søge om kompensation til de efterladte efter 9/11 katastrofen.

Hvordan gøres et liv op?

Kigger man bare på den samlede årsindtægt for den omkomne og kalkulerer på den måde, hvor meget de skal have? Det er de efterladte ikke tilfredse med, for hvorfor er en rengøringsdames liv ikke lige så meget værd som en børsmæglers? Hvem kan overhovedet få kompensation? Kan samlevne, hvis partnerskab ikke er registreret, få noget udbetalt? Hvilke kriterier skal overhovedet opstilles for, at folk er berettiget til at modtage betaling? Hvad med de grænsetilfælde, der så af forskellige grunde falder udenfor rammerne, er det altid retfærdigt?

Fond eller retsystem?

Målet for Ken Feinberg er at få 80% af de efterladte til at søge kompensation gennem fonden og ikke gennem retsystemet, da det vil være en meget dyrere løsning.

 

En efterladt Charles Wolf (Stanley Tucci kendt fra et hav af roller bl.a. Pelikan-notatet og Harry stykke for stykke), hvis kone er omkommet under terrorangrebet, forsøger at samle folk i en forening, så de samlet kan søge kompensation gennem retsystemet, da han ikke stoler på Ken Feinberg og hans organisation. Men får han samlet folk eller søger folk gennem fonden, som Feinberg er sat til at administrere, således som regeringen foretrækker? Det må man se i filmen.

Skeletter i skabet

I løbet af denne seance med kompensation og dykken ned i menneskers liv for at se, om de er værdige til at få noget udbetalt, vælter der også skeletter fra deres tidligere tilværelse ud af skabene, som måske ikke altid er lige velkomne.

 

 

 

WORTH – en filmanmeldelse

 

 

 

Der bliver vist fragmenter af samtaler, hvor pårørende fortæller om dem, de har mistet og hvad de har betydet for dem. Så måske er det som advokat svært ikke at blive berørt af disse menneskeskæbner. Disse mennesker forbliver ikke bare tal på et Excel-ark, men også tragiske afslutninger på liv, man føler med.

Det man står tilbage med

WORTH er en tankevækkende film. Kan man overhovedet kompensere for et menneskeliv? Hvad med dem, der ikke synes det og slet ikke vil have nogen penge?

 

De efterladte står ikke blot med sorgen tilbage, efter de har fået frarøvet deres kære pludseligt i et frygteligt terrorangreb, men skal nu også tage stilling til, hvordan de får vedkommende kompenseret bedst muligt. Det skal man forholde sig til, uanset om det var redningsarbejdere eller folk, der arbejdede i bygningerne, der omkom.

 

Se trailer her

 

Se også vores anmeldelse af dokumentarserien ‘9/11: One Day in America’ på National Geographic Channel.

 

 

Worth

 

 

 

 

 

Indlægget er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION